Företagsbyggaren blev glad när kunden fick finaste priset

Image

Företagsbyggaren blev glad när kunden fick finaste priset

Patrik Holm var en av tre kandidater till den finaste utmärkelse en företagare i Linköping kan få, Linköpings Näringslivsdiamant.
– Det var hedrande att bli nominerad, men bra att priset gick till Sectra, säger han.
Patrik har i hela sitt liv arbetat som ledare i teknikbolag. Hans engagemang för hemstaden är en förklaring till att HiQ, ett av landets ledande teknikkonsult­bolag, har 170 anställda
i Linköping och fortsätter att växa.
Men först en förklaring till varför Patrik är glad över att juryn på Näringslivsgalan utsåg Sectra till Näringslivsdiamant.
– De är en av våra kunder och i min värld är det kunden som är hjälten, säger han.
Ursprungligen kommer han från de värmländska skogarna, men flyttade till Linköping som 11-åring. För honom var Linköping en storstad med massor av folk överallt.
Arbetslivet började med studier i industriell ekonomi på Linköpings universitet. Trots en eftersökt examen finns det en erfarenhet som han värderar högre, sin tid som reservofficer inom infanteriet.
– Det är min viktigaste utbildning i ledarskap, säger han.
För den oinvigde låter det som hård disciplin, men enligt Patrik är verkligheten den motsatta. Inom försvaret handlar det om att bygga väl fungerande team, att vara sig själv och kunna lita på andra. Det är lärdomar som han tog med sig in i näringslivet.
En annan inspirationskälla är entreprenören Uno Alfredén som skapade utvecklingsprogrammet och företagsnätverket SMIL i Linköping.
På 1990-talet arbetade han för Epact Technology som några dagar innan IT-kraschen 2000 köptes av börsnoterade Enea. Som chef för konsultdelen pendlade Patrik under några år till Kista. Hans uppgift var att skapa en effektiv och lönsam organisation. När det var klart började han söka nya utmaningar.
– Jag gick in i Ace, ett litet bolag här i Linköping som bland annat utvecklade flygsimulatorer till stridsflygplanet Gripen, berättar Patrik.
Ett annat börsbolag, HiQ, fick upp ögonen för Ace. Eller rättare sagt, med det renommé som Patrik skaffat sig, var det honom de ville knyta till sig. Bolaget blev kvar som en självständig enhet inom koncernen, med namnet HiQ Ace.
Sedan dess har tillväxten varit i snitt 30 procent om året med svarta siffror hela tiden. När Patrik började hade Ace 17 anställda och 2019 var det 170. Samma år utsågs de till ett av landets superföretag av tidningen Veckans Affärer.
Kunderna är flera av landets ledande bolag med uppdrag inom avancerad teknikutveckling som självkörande fordon, 5G, IoT-plattformar och så en tjänst som de flesta har i sin telefon: Swish.
– Vi är en innovationspartner som kan driva hela projekt på kundens uppdrag, säger Patrik.
Men det var av ett annat skäl Patrik nominerades till Linköpings Näringslivsdiamant. Det är hans förmåga att bygga nätverk och entusiasmera sina medarbetare samt att dela med sig av kunskaper och erfarenheter till andra. Som exempel var det HiQ Ace som organiserade etableringen av Axis
Communication i Linköping.
– Om man öppnar fönstret så flyger det in fler idéer än vad det flyger ut, är Patriks förklaring.
Men viktigast av allt är de tre led-
ord som följt honom genom åren: Renommé, engagemang och trivsel. Och så företagets mission, att förenkla människors liv.

Skriv ut   E-post