Här finns hela Sveriges ostbutik

Image

Tacka Ingvar Norin för att Linköping har en fantastisk ostbutik. Den heter Norins Ost och startade 1931. Här lyckas man med konst­stycket att ge personlig service till kunder över hela landet i sina egna butiker, genom återförsäljare och via nätet.

I andra sammanhang beskrivs nätet som en konkurrent till fysiska butiker.
Så behöver det inte vara.
Norins Ost har välbesökta butiker i Linköping och Norrköping, med kunnig personal och ett överdådigt utbud av alla sorters ostar samt tillbehör som kex, choklad, marmelad, torkade jordgubbar och mycket mer.
– Det senaste är ostdipp från Holland som passar perfekt till ost, tipsar Lena Norin som driver företaget i tredje generation tillsammans med brodern Mats.
Det var syskonens farfar Ingvar som startade företaget. På den tiden fanns många små mejerier som besöktes. Han luktade, smakade och valde ut det bästa till sina kunder i Linköping.
Så är det fortfarande, med den skillnaden att sortimentet har utökats med produkter från Europas stora ostländer. Önskas en vitmögelost från franska Champagne eller en lagrad Comté från fortet Saint Antoine? Norins Ost har, precis som på farfar Ingvars tid, luktat och smakat sig fram till den bästa.
– Vi tar även fram egna ostar i samarbete med små mejerier och köper in kvalitetsostar som vi själva lagrar, berättar Lena.
Lagringen sker i egna lokaler på 900 kvadratmeter, där tre anställda vänder och vaxar i tio och en halv graders temperatur. Härifrån distribueras även ost till återförsäljare runt om i landet. Från butiken på Nygatan i Linköping skickas det som beställs på nätet, genom tjänsten ostogram.se. Det är Sveriges första och största ostbutik på nätet.
– Vi försöker ge den service som kunderna får i våra butiker får, genom att skicka med information och små skyltar med ostarnas namn att sätta på ostbrickan. Kunden kan beställa i valfri vikt från två hekto och uppåt, säger Lena.
Leveransen kylförpackas och skickas hem direkt till dörren.
Personlig service och omtanke uppskattas av nätkunderna, inte minst i storstäderna där det är enklare med Ostogram än att sitta i bilkö för att nå en ostspecialist. Många återkommer och ost med tillbehör blir en allt vanligare present och ett smakfullt sätt att visa sin tacksamhet.
Norins Ost har även inlett ett samarbete med ICA Maxi i Linköping, där utvalda produkter numera finns att köpa i delikatessdisken.
Ostprovningar, ibland i kombination med vin, är en uppskattad del av verksamheten. Provningarna hålls på restaurang och är oftast utsålda, eller ute på företag, föreningar och liknande.
Men om vi går händelserna i förväg, vilket är Lena Norins bästa råd till den som vill njuta mer av ost?
– Sverige producerar fantastiska
ostar. Låt din frukostost stå framme i rumstemperatur i minst tre timmar så att smaken kommer fram och ät den med kniv, svarar hon.

Skriv ut   E-post