Från ishockeyproffs till affärsängel i Linköping

Image
Efter en lång karriär på isen sadlade Mattias Weinhandl om och
blev affärsängel i Linköping.
– Jag har alltid varit intresserad av aktier och affärer, säger han.
För intresserade av ishockey behövs ingen presentation. För andra följer här en sammanfattning. Mattias Weinhandl startade sin spelarkarriär i Ljungby och värvades av Modo Hockey till elitserien. Därefter följde fem säsonger i USA, en i Linköping och fyra år i Ryssland. 2012 återvände familjen till Linköping för spel i LHC, men Mattias tvingades avbryta karriären 2014.
– Planen var att varva ned i Linköping,
men det blev tidigare än planerat, säger Mattias.
Då hade han redan gjort några in-
vesteringar i Linköping, den första 2011 när han köpte restaurangen Stångs Maga­sin tillsammans med farbroder Peter Weinhandl. När hockeykarriären var över fanns det något att växla över till.
Även i affärer är han en lagspelare. Nu heter teamet Linköpings Affärs­änglar och här ingår Erik Fröjd, Henrik Lewander, Henrik Schepp, Johanna Palmer, Magnus Thorarensen, Malin Stavlind, Maria Bolin, Mikael Kemi och Åsa Detterfelt.
– Vi har ett regionalt fokus, men går även in i bolag utanför, säger Mattias.
Han prioriterar idéer som gör livet bättre för individer och hela planeten. Första investeringen var hälsoföretaget Linkura och inom samma område finns även företaget Worldish.
Varför valde Mattias att stanna i Lin­köping?
– Vi trivs. Linköping är en lagom stor stad, med bra utbud och 10–15 minuter till barnens aktiviteter. Samtidigt är det lätt att resa till större städer och ut i världen, svarar han.
Dessutom har Mattias föräldrar och bror samt svärföräldrar flyttat till Linköping. En sådan släktsamling skulle inte gå att genomföra i Stockholm.
– I Linköping fungerar det, konstaterar Mattias Weinhandl.
Han är fortsatt aktiv i Linköping HC, men nu som ledare för sonen och andra i nästa generation av killar och tjejer inom ishockeyn.
Linköpings Affärsänglar söker aktivt efter intressanta företag på olika event, samarbetar med andra aktörer som inkubatorn LEAD, genom egna nätverk och kontaktas av bolag som söker finansiärer. Hittills har en eller flera affärsänglar tillsammans investerat i
ett 20-tal företag.

Skriv ut   E-post