Sectra startade i rätt tid och i rätt stad

Image

Linköpings Näringslivsdiamant är det finaste pris ett företag i kommunen kan få. 2019 gick det till Sectra. Samma år utsågs bolaget till den tredje bästa arbetsgivaren i Sverige.

Sectra är en framgångssaga sprungen ur forskning om kryptering vid Linköpings universitet. Namnet står för secure transmission och cybersäkerhet är fortfarande ett av Sectras verksamhetsområden. Det andra benet kom till under början av 1990-talet; IT-system för hantering av medicinska bilder som idag är den dominerande delen av verksamheten. Inom området är Sectra en av de ledande leverantörerna i världen.
– Vi startade i rätt tid, i rätt land och i rätt stad och vi hade förmågan och turen
att hitta rätt medarbetare, förklarar kon­-
cernchefen Torbjörn Kronander.
Tiden och landet sammanfaller. Sverige var på 1990-talet i ekonomisk kris, dessutom med en åldrande och mer vårdkrävande befolkning. Vården behövde effektiviseras och här kunde Sectra leverera en del av lösningen.
– Vår inriktning är att minska kostnaderna utan att sänka vårdens kvalitet, förklarar Torbjörn.
Med hjälp av Sectras IT-lösningar kan medicinska bilder tolkas snabbare och med större precision samt opera­tioner planeras mer i förväg, vilket innebär snabbare diagnos, färre infektioner, effektivare arbetsflöden och så vidare. Tid är pengar, vilket ger utrymme
för mer vård till fler, och samtidigt får patienterna hjälp snabbare med allt vad det innebär.
En titt i koncernbokslutet visar att omsättningen växer stadigt med god lönsamhet. Samtidigt ökar antalet anställda och närmar sig 800. I Sverige har Sectra en dominerande ställning liksom i flera andra länder.
– Vi prioriterar att vara starka på utvalda marknader. Fokusering ger nöjdare kunder, säger Torbjörn.
Snabbaste tillväxten sker i USA. Där har Sectra rykte om sig att vara leverantören med de mest nöjda kunderna. Nu ska det omsättas i marknadsandelar. Generellt fokuserar Sectra mest på länder
med en åldrande befolkning. Land efter land hamnar i den situationen och om några tiotal år är det dags för Kina. De ligger tidsförskjutet mot västvärlden och inte har signifikant annorlunda demografi.
– Vi utvecklar hela tiden nya lösningar och har ett nära samarbete med universitetet, säger Torbjörn utan att avslöja vad som ligger i pipeline.
Hur har då utmärkelsen Linköpings Näringslivsdiamant 2019 påverkat Sectra?
– Det är framför allt en uppmuntran till vår personal. Resebidraget som ingick i priset lottar vi ut bland medarbetarna, svarar Torbjörn.
Det var ingen slump att Sectra utsågs till den tredje bästa arbetsgivaren i landet 2019 av employer brandingföretaget Universum.
Slutligen Linköpings betydelse för framgångarna. Här är svaret att staden är lagom stor, med ett framstående universitet och bra läge i Sverige och världen. Särskilt viktigt är flyget till Amsterdam.
– Dessutom är politikerna prag­matiska och ser till att samarbete
för Linköpings bästa istället för att slåss internt hela tiden, säger Torbjörn Kronander.

Skriv ut   E-post