Smartaste industrin utvecklas i Linköping

Image

Smartaste industrin utvecklas i Linköping

SkyMaker i Linköping gör specialtillverkade produkter till det nya normala.
Med hjälp av deras teknik belönades en av kunderna med utmärkelsen Sveriges Smartaste Industri av Kungliga Ingenjörs vetenskapsakademien (IVA).
Skymaker ger associationer till flyg, men namnet är sprunget ur grundaren Kristofer Skyttners efternamn. Han startade eget bolag för att förverkliga sina idéer om 3D på nätet, vilka nu har tagit steget till Industri 4.0, även kallad den uppkopplade fabriken.
– Industrins maskinpark klarar redan
 idag specialtillverkning. Vad som saknas
är teknik för att knyta ihop CAD, affärs-
system och tillverkning med den en­skilda kundens önskemål, förklarar Jonathan Brandtberg, projektledare på Skymaker.
Det är vad SkyMaker utvecklar och levererar. Kärnan är en egenutvecklad CAD-motor som finns i bakgrunden när kunden konfigurerar sin produkt på nätet. Hur det går till beror på vilken produkt det handlar om. Jonathan ger ett bord som exempel.
– Kunden kan till exempel bestämma längd, bredd och bordsskivans tjocklek. Systemet innehåller regler för vad som är möjligt.
Konstruktören Axel Skyttner visar hur det fungerar på sin dator. Ju längre bord, desto fler ben blir det med automatik för att garantera stabiliteten, samtidigt som maskinernas kapacitet sätter gränser.
När kunden är klar kan systemet skicka maskininstruktionerna direkt till produktionen. De flesta börjar med att använda tekniken som säljstöd för att snabbare kunna lämna offerter. Att ta steget att automatisera hela vägen från hemsidan till produktion är en naturlig fortsättning. Resultatet blir vad som på teknikspråk kallas ”mass customization”, att tillverka special till samma styckekostnad som för serietillverkade.
– Vi har skapat tekniska lösningar i takt med att kundernas utveckling. Nu erbjuder vi dem som molntjänsten DynaMaker vilken kan kopplas till hemsidor och kundportaler, berättar Jonathan.
Längst komna bland Skymakers kunder är Garantell i Värnamo som tillverkar trådprodukter som maskinskydd, hyllplan, rasskydd och förråd. De har byggt in SkyMakers lösningar i sin kundportal och kallar hela funktionen för Garantellator med vars hjälp kunden gör sina egna ritningar och får en fullständig offert.
2019 tilldelades Garantell priset Årets smartaste företag av IVA. Motiveringen är att Garantell byggt upp en av Sveriges absolut finaste och lönsamma fabriker genom att dra nytta av digitaliseringens möjligheter.
Bakom framgången ligger bland annat teknik utvecklad av SkyMaker i Linköping.

Skriv ut   E-post