Image

Samarbete med näringslivet bakom damfotboll i världsklass

Intresset för dam- och flickfotboll ökar snabbare i Linköping än i övriga landet. Framgångsfaktorn är Linköpings Fotboll Club och samarbetet med regionens föreningar och företag.

LINKÖPINGS FC
är med tre SM-guld, cupsegrar och spel i EUFA Champions Legue bland de bästa i Europa. Utöver stort engagemang bland medlemmarna måste föreningen hela tiden vara på tårna för att skapa finansiella förutsättningar för spel i toppen av damallsvenskan och internationellt.
– Drygt 50 procent av föreningens intäkter kommer från det privata näringslivet. Utan näringslivet vore verksamheten inte möjlig, säger den nytillträdda klubbdirektören Ann-Sofie Bremer Hjertstedt.
Näringslivets vinst är ett starkt varumärke för Linköping och att topplaget inspirerar andra klubbar i regionen att satsa, vilket ger fler möjlighet att ägna sig åt fotboll på olika nivåer. Det spelar roll för näringslivets rekryteringar när fritiden väger allt tyngre i beslutet om var man bosätter sig.
LFC har ingen egen ungdomsverksamhet, men samarbetar med föreningar i hela regionen, bland annat genom LFC:s fadderakademi. Här deltar 19 klubbar med 108 lag, med A-lagets spelare som faddrar. Två gånger om året samlas alla dessutom till LFC Night på Linköping Arena, en av landets modernaste elitserieplaner, för utbildning och inspiration.
På det här sättet har flera spelare från regionen kunnat utvecklas till allra högsta nivå, samtidigt som intresset för flick- och damfotboll stiger ute i klubbarna.
– Vårt mål är att fler ska kunna idrotta genom hela livet, säger Ann-Sofie. För näringslivet har klubben skapat mötesplatsen LFC Appointment där det pratas både fotboll och affärer. Sista fredagen i varje månad hålls ett lunchmöte på arenan där A-lagsspelarna medverkar.
Sommaren 2019 sätter LFC Linköping ännu tydligare på den europeiska damfotbollens karta, med flera spelare i svenska landslaget under VM i Frankrike. Förhoppningen är att detta fokus på dam- fotboll även leder till växande publik på hemmaarenan och att ännu fler får uppleva fotboll på absolut toppnivå.
– Vi vill att varje Linköpingsbo ska känna en stolthet över att ha ett av Europas bästa damfotbollslag i staden, avslutar Ann-Sofie Bremer Hjertstedt.