Image

Linköping – nördarnas egen stad

SINDRE LIND ÄR EN AV FYRA som på heltid driver och utvecklar NärCon. För det här är stort, torsdag till söndag i slutet av juli varje år kommer 10 000 personer till Linköping och under sportlovet ytterligare 2 000.
Namnet, en sammanslagning av orden Närke och Convention, har sin historiska förklaring. Evenemanget skapades i Örebro 2001 av Sam Anlér och David Fallgren. Då handlade det om cosplay, där deltagarna klär ut sig till figurer hämtade ut japanska tecknade serier och filmer, manga och anime.
Men så började Sam plugga på Linköpings universitet och festivalen följde med. Första gången var 2011 och här har det blivit kvar och utvecklats.
– Det är svårt att hitta en bättre plats än Linköpings universitet, med camping på Vallafältet, förklarar Sindre.
I Linköping har NärCon vuxit i storlek och bredd. Numera är det en mötesplats för många olika slags nördar och här finns allt från Star Wars stormtrupper till seminarier om TV-spel. Alla är välkomna. En ordningsfråga, är det lämpligt att kalla deltagarna för nördar?
– Absolut, det betyder att man är mycket intresserad av ett visst område. Nördar som Bill Gates och Steve Jobs har förändrat attityderna, svarar Sindre.
Sedan 2012 är NärCon ett företag, sam- tidigt som det ideella engagemanget kanaliseras genom en nationell Cosplayförening med säte i Linköping och verksamhet året runt. Finansieringen är biljetter, men på söndag förmiddag under arrangemanget är det fri entré för att fler ska få inblick i denna fantasifyllda värld. Dessutom ordnas en parad in till centrum.
Störst är NärCon som hålls under sommaren, men numera finns även NärCon vinter, närmare bestämt på Katedralsskolan i Linköping torsdag till söndag under sportlovet.
Att Linköping har utvecklats till nordiskt nördcentrum är ingen slump. Om nörd är att vara väldigt duktig inom olika områden, så kvalificerar sig Linköping och dess universitet med råge.
2018 fick skaparen Sam Anlérs dessutom Nyponpriset av Lars Winnerbeck, med motiveringen att NärCon berikar Linköpings kulturliv genom att möjliggöra för människor att leva ut sitt in- tresse för populärkultur, spel och cosplay. Det gör Linköping till en gladare och öppnare stad