Image

Spelutveckling är en motor för tillväxt

Linköpings näringsliv och universitet har världsledande kompetens inom flera områden för spelutveckling. Idag är branschen en viktig del av den generella teknikutvecklingen och skapar många arbetstillfällen.

DÄRFÖR SATSAR
Linköping på mötesplatsen East Sweden Game. Tomas Ahlström leder initiativet. Han har ett långt förflutet inom spelutveckling, med spelet Blocksworld på meritlistan. Han drivs av att skapa förutsättningar för andra och föreslog att starta en mötesplats för spelutvecklare till det kommunala fastighetsbolaget Sankt Kors, som har i uppgift att skapa nya innovativa företagsmiljöer. Idén fick gehör och East Sweden Game öppnade 2017.
– Redan första halvåret fick vi kontakt med ett 30-tal kompetenta människor med bra projekt, berättar Alexander Milton.
Han är affärscoach med erfarenhet av eget företagande inom området.
Alla med ambitioner att skapa spel på professionell nivå är välkomna. Det kostar ingenting att jobba i den öppna arbetsytan. När idén har nått så långt att det är dags att bilda företag, finns sedan hösten 2018 dessutom kontorsrum att hyra.
Men den viktigaste ingrediensen är gemenskap och erfarenhetsutbyte. Det var därför som Narin Yousef och Valdemar Tove valde att hyra ett rum till det gemensamma bolaget Aftnareld.
– Vi hade arbetat hemma i två år och behövde komma in i en gemenskap med likasinnade för att ta vårt spel vidare, förklarar Narin.
Gemenskap är också idén bakom spelet. Det utspelas på en främmande planet och här gäller det att samarbeta för att besegra motståndarna. Två eller fyra personer spelar mot datorn, istället för att deltagarna kämpar mot varandra. Det spelande paret ska samarbeta som ryttare och riddjur, vilket har sitt ursprung i Narins intresse för ridning.
– Vi har stor hjälp av att arbeta här, säger Valdemar.
Förutom likasinnade erbjuder East Sweden Game bland annat ett acceleratorprogram med workshops, studiebesök, coachning och liknande. Här finns även avancerad utrustning som spelutvecklare har svårt att finansiera under uppstart.
Slutligen en förklaring till varför spel driver utveckling även inom andra områden. Dels ställer nya spel hårdare krav på hårdvaran, dels utvecklas teknik som andra har nytta av. Lägg till det att den svenska spelbranschen omsatte nära 15 miljarder kronor under 2017 och skapar tusentals jobb.