Image

I södra änden av S:t Larsgatan i Linköping ligger Mahoniadalen. Den lummiga parken förvandlas en gång om året till en sagovärld. Barnkulturfestivalen ger en inblick i vad Linköping erbjuder de yngsta i familjen.

Det räcker inte längre med jobb och utbildning för att en stad ska vara attraktiv. Den måste erbjuda ett bra liv för hela familjen, särskilt för barnen.
– Kommunen, studieförbunden och föreningslivet ordnar alla sorters aktiviteter för barn året runt, berättar Lina Marcusson, sakkunnig om barnkultur på
kommunens kultur- och fritidskontor.
Barnkulturfestivalen i Mahonia­dalen vänder sig till barn 2–12 år och är en lämplig startpunkt för nyinflyttade familjer. Här bjuds det på dans, musik och teater från två scener under en helg i maj, den som följer efter Kristi Himmelfärds dag. Festivalen avslutar en späckad kulturvecka som kommer hållas för första gången 2020.
Entrén är fri och barnen brukar även få prova på olika aktiviteter, fika serveras och det går bra att ta med sig en picknickkorg.
Mahoniadalen bytte nyligen namn till Sandbäcksparken, men det gamla namnet lever kvar för festivalen. Det passar bättre in i sagornas värld.
Ett liknande arrangemang är Kulturfabriken, en barnkulturdag som hålls i mars med lokala aktörer och möjligheter för barnen att prova på olika aktiviteter. Platsen är Agora vilket är en kreativ samlingsplats för alla åldrar i Skäggetorp.
– Det ordnas många andra aktiviteter för barn året runt, berättar Lina och nämner Barnens söndagar med barnföreställningar inom dans, teater och musik på Sagateatern och emellanåt på kulturhuset Skylten.
Biblioteket runt om i kommunen har olika kulturaktiviteter för barn vilket även gäller konsthallen Passagen,
Naturcentrum som drivs av Trädgårds­föreningen, under sommaren friluftsmuseet Gamla Linköping och så en oväntad barnfavorit, Flygvapenmuseum
som har en uppskattad avdelning för barn. För tonåringarna finns bland annat
ungkulturhuset Arbis samt Skylten som har många aktiviteter året runt.
Uppräkningen kan göras mycket längre, med alla aktiviteter som före­ningslivet, studieförbunden och andra ordnar. Vill barn uppleva något speciellt, så finns det med stor sannolikhet i Linköping.