Image
Image

Ny flyglinje för centralt belägna Linköping City Airport

Bara ett par kilometer från citykärnan går det snabbt att nå ut i övriga världen via Amsterdam – Linköping City Airports geografiska läge är minst sagt svårslaget. Nu har den internationella flygplatsen dessutom ökat med en ny flyglinje till Helsingfors – skapad efter önskemål från stadens globalt växande näringsliv.

Samarbetet mellan Linköping City Airport och det nederländska flygbolaget KLM är en framgångsrik kärlekshistoria – som numera är inne på sitt 16:e år i följd.

Genom detta kan Linköpingsbor, övriga östgötar och personer som bor i andra närliggande län på ett mycket enkelt och snabbt sätt ta sig till Amsterdam – och sedan vidare ut i världen.

KLM har tre avgångar från både Linköping och Amsterdam varje vardag, samt två på helger och tre på söndagar under speciella tider på året (som bland annat på hösten).

– Allt blir väldigt smidigt och effektivt med en så pass central flygplats. Det är heller inga köer och går fort att checka in. Sedan tar det bara runt 1,30 timmar att flyga till Amsterdam. Vill du sedan vidare till exempelvis London går det att komma dit på totalt 3.40 timmar härifrån. Det är inte ovanligt att resenärerna sprids till 30–35 olika destinationer efter stoppet på Schiphol. Det är det som är poängen med att flyga till en hub som KLM gör, framhåller vd:n Camilla Lejon.

Ett normalt år reser ungefär 150 000 personer till och från Linköping – och de siffrorna börjar närma sig nu igen efter pandemin. Under 2023 hamnade det växande antalet på 118 000 – vilket gör Linköping till en av de tre flygplatser i Sverige som återhämtat sig bäst efter covid-19.

– I genomsnitt välkomnar vi 500 utländska resenärer varje vecka som ska besöka regionen. Eftersom vi är de första de möter när de kommer och de sista de ser innan de åker har vi ett viktigt uppdrag att lämna ett så bra intryck som möjligt. Något vi tar på största allvar och ligger faktiskt i topp av alla flygplatser som KLM trafikerar vad gäller service och bemötande. 

Den 18 mars var det premiär för en ny flyglinje mellan Linköping och Helsingfors. Rutten med en Saab 340 (byggd i Linköping) kör inledningsvis måndagar, tisdagar och torsdagar med två avgångar per dag. 

– Det är önskemål från Linköpings expansiva och globala näringsliv som ligger bakom den nya linjen, då Finland är ett av Sveriges största exportländer. Ett mycket spännande och intressant tillskott för oss, där vi samarbetar med den finska flygplattformen Lygg – som anlitar bolaget Nyx Air att flyga. Precis som med KLM – som enligt Dow Jones Sustainability Index är ett av världens mest hållbara flygbolag – ligger mycket fokus på hållbarhet. Bränslet är förnybart i form av SAF (Sustainable aviation fuel) och inom några år är planen att enbart hybrid- och elplan ska användas, säger Camilla Lejon.


Skriv ut  

Produktion

Media Fokus i Västervik AB, Växel: 070-187 20 00, www.mediafokus.se


Texter: Joakim Löwing
Form: Kristina Franzén
Foto: Örjan Karlsson samt arkivbilder 
Annonser: Karin Lindfors

Hela denna produktion är en annons. Med reservation för tryckfel.

Image
Image