Systrarna Linnea Salbarks och Josefine Espenkronas satsning på naturturism blev en sådan succé att företaget nominerades till Stora Turismpriset i Sverige. Vid deras familjegård ett par mil söder om Linköping har de skapat Naturlogi – ett eget koncept med övernattningsrum mitt i skogen och matlagning över öppen eld.
Under 2023 genomfördes totalt 695 766 gästnätter – vilket är Linköpings högsta notering inom besöksnäringen någonsin och passerade även Norrköping som nummer ett i Östergötland.
Hotell, stugor, vandrarhem och camping tillhör de vanligaste platserna för turister att övernatta i kommunen – men så finns också systrarna Josefine Espenkronas och Linnea Salbarks koncept som sticker ut lite extra.
Med sin verksamhet Naturlogi erbjuder de nämligen olika sorters rum mitt i skogen, där egen middag lagas över öppen eld och bad i badtunna. Som ett hotell – men med skogen som väggar och stjärnhimlen som tak. Dessutom möjlighet att arrangera både konferens och bröllop.
– Vi vill ge människor som normalt sett sällan vistas i naturen chansen att uppleva det fantastiska med att sitta en sen kväll mitt bland alla träden framför eldens sprakande. Det är det bästa vi vet och vi vill att fler ska förstå det magiska med naturen och den svenska skogen, berättar Linnea.
– Vi har en hel del gäster från Östergötland och närliggande län, men framför allt kommer många från Stockholm. De är ofta inte så vana att vara ute i skogen och vill ha det mer bekvämt än att bo i ett tält. Vi började utveckla vårt företag 2019 när trenden med glamping hade startat och ville ta den ett steg längre, fortsätter Josefine.
Syskonen bor i varsitt hus på gården Kojtet (mellan Skeda udde och Brokind) med sina respektive familjer och även deras föräldrar bor i en villa intill. De flyttade dit 2013 och tankarna att starta en egen verksamhet på sitt 18 hektar stora skogsområde började gro efter några år.
Naturlogi är en plats att njuta av varandras sällskap – och av lugnet. Här finns inget som stör och det är lättare att varva ned i vardagsstressen. Alla skogsrum ligger avskilda från varandra mitt i skogen och har varken el eller wi-fi. Det är också dass utomhus, även om det finns toalett och dusch på gården i närheten.
– Vi har tre olika varianter av rumstyper – Lyan (ett vindskydd, där man sover i sovsäckar på madrasser och kan vara upp till sex personer), Vistet (ett rum med en dubbelsäng för två personer), samt Skogssviten (ett lyxigare rum med dubbelsäng för två personer och en egen badtunna). Sviterna har vi två av och planerar att bygga ett Vistet-rum till, säger Linnea.
– På morgonen levererar vi en lyxig frukostkorg till samtliga rum, som ingår. Sedan går det att köpa lunch av oss och även middag – där vi har förberedda rätter som gästerna själva tillagar vid sitt rum över öppen eld. Instruktioner och allt som behövs medföljer och vi tar hand om disken, menar Josefine.
Eftersom Naturlogi verkligen brinner för det lokala, hållbara och småskaliga hämtas råvarorna från deras gård (bland annat lamm), skogen och landskapet runtomkring. Grönsakerna odlas exempelvis av Eksjöhult småbruk.
– Genom att låta alla våra träd stå kvar värnar vi om biologisk mångfald och det är viktigt att maten är hållbart producerad och närodlad. Dessutom har vi en egen solcellsanläggning på marken som gör oss mer eller mindre självförsörjande på el totalt sett under ett år, framhåller Linnea.
Naturlogi – som nominerades till Stora Turismpriset i Sverige 2022 – är ett välbesökt turistmål och planer finns att utveckla verksamheten vidare.
– Frånsett att vi ska utöka med ett rum håller vi på att bygga en lokal där vi ska erbjuda frukostbuffé, möjlighet att ha en konferens eller bara hänga vid brasan. Nytt för 2024 är också att vi ska arrangera finmiddagar i samarbete med Erik från Korn LKPG, en fyrarätters meny den sista lördagen varje månad. Maten serveras på ett bord i skogen, men vi kommer för säkerhets skull att ha ett tak över, man vet ju aldrig med vädret, säger Josefine med ett skratt.
– När det gäller lunchen har vi ett vandrings- och cykelpaket, då många vill göra en utflykt i skogen eller bada i en närliggande sjö. Det finns många fina badplatser i sjön Järnlunden. Hit kommer man för att njuta och bara vara, avslutar Linnea.