Image
Image

Jubilerande Sportif Unlimited sticker ut i city

Något som utmärker en stad och bidrar till attraktiviteten är ett blandat utbud av nischade konceptbutiker. 25-årsjubilerande Sportif Unlimited är ett lysande exempel på en sådan butik. Ägaren Pelle Valsingers skapelse med kläder och skor – numera även med vintage secondhand – berikar Linköping som en hubb för streetwear.

Pelle Valsinger har dubbla firanden under 2024 – då han själv fyller 50 år och hans butik Sportif Unlimited 25 år.

– Det känns väldigt speciellt på många sätt – när det gäller min verksamhet är jag verkligen glad och tacksam över att fortfarande kunna driva den vidare. Många butiker har försvunnit i city genom åren, speciellt andra mindre, mer unika, som inte ingår i någon kedja. Drivet att utvecklas finns i allra högsta grad kvar och det är lika roligt att träffa alla kunder, framhåller Pelle.

Men karriären började inte som näringsidkare – utan som basist i gruppen Cloudberry Jam mellan 1991 och 1998. Indiepopbandet från Linköping turnerade en hel del och kunde leva på musiken mycket tack vare sin goda skivförsäljning i Japan.

– Efter att vi av olika anledningar valt att sluta satt jag en dag på kaféet People på Platensgatan och fikade med några kompisar. En lokal intill stod tom och vi funderade över vad man skulle kunna starta för butik där. Det skulle vara något som inte redan fanns i Linköping.

Ett år senare, 1999, slog Petit Sportif, som butiken då hette, upp dörrarna.

– Jag valde att satsa på en alternativ klädbutik som även hade skor. Det var viktigt att det var en egen, unik affär som stack ut. Det är sådana butiker, liksom restauranger, kaféer och klubbar som gör en stad anser jag. Kedjorna behövs också, men med enkom rikstäckande koncept blir det ganska tråkigt och likriktat i andra mellanstora städer.

Men Petit Sportif togs väl emot och visade att det fanns ett sug efter en nischad streetwearbutik i staden. 2002 flyttade Pelle vidare till de nuvarande större lokalerna på Storgatan och bytte även till dagens namn – Sportif Unlimited. Under de sex första åren delade han ytan med en vän, som sålde inredningsdesign och andra prylar. De erbjöd under en tid även bland annat skivor, böcker och cyklar.

– Jag tror att det enbart är positivt att vara öppen, innovativ och inte låst vid ett visst koncept. Basen i min butik är alltid kläder och skor, men man måste våga vara föränderlig. Som när vi satsade på vintage och utvald importerad secondhand. Det fanns en risk att det kunde bli lite otydligt eftersom vi inte är någon renodlad secondhandbutik, men det fungerar jättebra och är väldigt uppskattat. Det är ganska mixat från gammal retro till kläder som bara är några år.

Resan har varit upp och ned – men idén har hittills överlevt allt från pandemi till andra kriser och lågkonjunktur. I dag har Pelle ytterligare tre anställda, som är med och för verksamheten framåt.

– En stor fördel med att vara sin egen är att det inte finns några resultatkrav från ägare högre upp, i annat fall hade den säkert lagts ned för länge sedan, säger Pelle med ett skratt. Sedan är det så kul att kunna styra inriktning och sortiment på egen hand. Vi följer förstås trender på vissa sätt, samtidigt som det kan vara riskfyllt att göra det i för stor utsträckning. Vi satsar på det vi gillar själva och tror mycket på – och har samtidigt tydliga hållbarhetskrav, både avseende rättvisa och att produkterna är så miljövänliga som möjligt.

Att antalet turistnätter i Linköping slog rekord under 2023 är något som Pelle märker av.

– Jättekul att vi har allt fler besökare från både andra städer i Sverige och andra länder. Det är något som gynnar verksamheten mycket och även utvecklingen av staden. I city finns flera riktigt bra restauranger som exempelvis Dahlboms och kaféer som Babettes och Simons Rosteri & Bageri. Det som behöver öka i antal är fler lite vågade, nischade butiker och inte minst också att minska antalet tomma lokaler. Där borde hyresvärdar och kommunen gå in och stödja nya satsningar för att bidra till att skapa en ännu större bredd och ett mer levande centrum – som lockar ännu fler besökare.

På fritiden har Pelle börjat spela musik igen i ett hemligt projekt och uppskattar stora delar av Linköpings musikscen. I denna finns också en tydlig koppling till streetwear-kulturen.

– Utan ett roligt och händelserikt kulturliv med allt från konserter till klubbar skulle ju inte så många se någon anledning till att handla de här kläderna. Något som går hand i hand. Det är kul att det händer en del på Skylten och att det blivit fler konserter på Platens igen, stället jag hängde mycket på som yngre. Sedan är inte allt som förr och vissa saker fattar jag inte ett dugg av, men så ska det vara. Jag är ju inte 20 eller 25 år längre, skrattar Pelle Valsinger.

Efter över två decennier på Stor­gatan tar Sportif Unlimited nu ett stort kliv och flyttar butiken till Bokhållare­gatan. Pelle ser med spänning fram emot att få välkomna både nya och befintliga kunder till den nya lokalen efter sommaren.


Skriv ut  

Produktion

Media Fokus i Västervik AB, Växel: 070-187 20 00, www.mediafokus.se


Texter: Joakim Löwing
Form: Kristina Franzén
Foto: Örjan Karlsson samt arkivbilder 
Annonser: Karin Lindfors

Hela denna produktion är en annons. Med reservation för tryckfel.

Image
Image