Image
Image

Kristina och Niklas leder Europas mest innovativa stad

Linköping blev inte bara utsedd till Europas mest innovativa stad i iCapital Award 2023 – utan dessutom årets studentstad i Sverige 2024.

– Vi är väldigt stolta över vår världsledande forskning och banbrytande innovationer, samtidigt som vi strävar efter att alla invånare ska få ta del av framgångssagan i en mer sammanhängande stad, säger Kristina Edlund och Niklas Borg – ordförande och vice ordförande i kommun-styrelsen.

Linköpings välkända samverkanskultur återspeglar sig även inom politiken – där Socialdemokraterna och Moderaterna tillsammans leder kommunen efter förra valet hösten 2022, då inget av blocken fick majoritet.

– Att de två historiskt starkaste konkurrenterna inom politiken leder kommunen ihop kan tyckas vara ganska avlägset. Men vi månar verkligen om vår stad och den här konstellationen passar perfekt in i Linköpings väl fungerande och utmärkande sam­verkanskultur mellan det offentliga, näringslivet, akademin och civilsam­hället, framhåller Niklas Borg (M).

– Många invånare som vi möter kommer fram och visar sin uppskattning, vilket förstås känns väldigt bra och inspirerande. Det tyder på styrka, prestigelöshet och respekt för varandras partier att jobba så pass tätt över blockgränserna och ta ett gemensamt ansvar. Jag träffar ju Niklas mycket mer än min familj, säger Kristina Edlund (S) med ett skratt, och vi kompletterar varandra bra. Vi lägger mest kraft på bland annat ekonomi och trygghets­frågor tillsammans – medan han fokuserar lite extra på näringslivsfrågor och bolagsstyrning och jag på segregation och miljöfrågor.

Vad betyder priset som Europas mest innovativa stad i iCapital Award för er?

– Vi är enormt stolta och har nu även satt Linköping på den internationella kartan. Det är fantastiskt med vår världs­ledande forskning och banbrytande innovationer som påverkar morgondagens utmaningar på ett positivt sätt. Dessutom blev vi ju också utsedda till årets studentstad i Sverige 2024, vilket också betyder mycket, ler Kristina.

Vad innebär innovation för kommunens möjlighet att bedriva kärnverksamhet?

– Innovationer är nya lösningar på behov som efterfrågas och nödvändigt för att möta de demografiska utmaningarna. Där ligger Linköping långt fram. Ett exempel är det nya trygghetsskapande projektet BEATA med en digital, behovs­anpassad tillsyn inom äldreomsorgen, som innebär att vårdtagarna genom tekniken får snabb hjälp av personalen när de verkligen behöver det och slipper att störas när de sover. Allt blir mycket effektivare och tryggare, framhåller Niklas.

Varför är Linköping en tillväxtkommun, då många andra kommuner går åt andra hållet?

– Det finns en massa olika faktorer – allt från ett perfekt geografiskt läge med närhet till Stockholm och andra större städer, till att vi har en väl fungerande skola, vård och omsorg, ett av landets ledande universitet och universitetssjukhus, goda karriärmöjligheter i ett expansivt och varierat näringsliv – och närhet både till stadsmiljöer som natur och friluftsliv, menar Kristina.

– De korta avstånden till allt i kommunen är en stor fördel och vi har goda kommunikationsförbindelser. Något som verkligen sticker ut och är oerhört värdefullt är Linköping City Airport, som måste vara en av världens mest centralt belägna flygplatser. Väldigt enkelt och smidigt att resa ifrån både privat och i sitt yrke. När näringslivet får besök av kunder och leverantörer från andra länder blir de väldigt positivt överraskade då de från flygplatsen kan sitta på ett kontor bara tio minuter senare. Det sparar massor av värdefull tid, poängterar Niklas.

Mycket händer i Linköping – som Ostlänken, Framtidens stadskärna, blandstadsdelar med mera – vad är mest prioriterat att få på plats för den växande staden?

– Det är mycket som är viktigt, men i grunden handlar det om att erbjuda en bra service och trygghet till invånarna – oavsett vilken del av livet de befinner sig i. Vi strävar också efter att skapa en mer sammanhängande stad, där alla de över 167 000 Linköpingsborna ska få ta del av framgångssagan. Bland annat har vi flera olika utmaningar med segregation, som ska lösas. Vi är väldigt stolta och glada över förmånen att få leda Lin­köping in i framtiden, säger Kristina och Niklas.

 

Niklas Borg 

Ålder: 47 år.

Familj: Gift med Maria, barnen Maja (15 år) och Charlie (12 år). Har två katter som heter Mizzy och Moukoko.

Bor: I ett hus i Linghem, Linköping.

Yrke: Vice ordförande i kommunstyrelsen i Linköping (M).

Intressen: Segling, idrott – där jag brinner mycket för LHC, träna cykling och spela padel.

 

Kristina Edlund

Ålder: 48 år.

Familj: Gift med Fredrik, barnen Hugo (21) och Theo (15).

Bor: I ett hus i Åleryd/Ånestad.

Yrke: Ordförande i kommunstyrelsen i Linköping (S).

Intressen: Idrott, träning – gillar framför allt att åka skidor utför, renovera hus och fastigheter.


Skriv ut  

Produktion

Media Fokus i Västervik AB, Växel: 070-187 20 00, www.mediafokus.se


Texter: Joakim Löwing
Form: Kristina Franzén
Foto: Örjan Karlsson samt arkivbilder 
Annonser: Karin Lindfors

Hela denna produktion är en annons. Med reservation för tryckfel.

Image
Image