Image
Image

Hållbara bostäder i Vikingstad av Ekeblad

Sedan starten 2010 har Ekeblad Bostad sålt cirka 1 500 bostäder – från Ystad i söder till Luleå i norr. Efter framgångsrika BRF Zick Zack i Vikingstad vann företaget ytterligare en markanvisningstävling i Linköpings kommun och är i full gång med BRF Black & Timber intill.

Ekeblad Bostad grundades 2010 i Göteborg med en tydlig idé – att ge fler möjligheten att ta ett kliv in på bostadsmarknaden och få tillgång till en bostad som passar livssituationen. Genom att arbeta med bostadskoncept där bra lösningar återanvänds i kombination med tydliga processer och ett stort fokus på lärande och förbättring har företaget visat att det går.

– Vi är med hela vägen från att köpa råmark, till att ta fram detaljplaner, rita husen med egna arkitekter och färdigställa hemmen till våra slutkunder. Vi sköter bygglov och alla de myndighetskontakter som krävs, men handlar upp byggentreprenaden – oftast genom att anlita lokala entreprenörer, förklarar projektutvecklaren Martin Everbring. Det bästa med jobbet och som gör att vi sticker ut lite, är att samma person driver varje projekt från start till mål.

Ekeblad utvecklar främst bostäder i bostadsrättsform, men också hyres­rätter till långsiktiga ägare – samt undersöker möjligheten till att växa inom samhällsfastigheter och energi. Majoriteten av projekten sker i egen regi, men de samarbetar ofta och gärna med andra aktörer. Bland annat kommuner, arkitektfirmor, byggbolag, privata markägare och andra bostads­utvecklare.

De hittills 1 500 bostäderna som sålts genom åren har en stor spridning över hela landet – där bland annat BRF Zick Zack i Vikingstad, Linköping, blivit ett uppskattat projekt. De 27 radhusen stod klara under 2020.

– Vi vann först en kommunal mark­anvisningstävling för det projektet och sedan tävlingen för BRF Black & Timber precis intill, där vi spann vidare på den hållbara och moderna designen som tagits fram tillsammans med arkitektfirman Kaminsky. Att få förtroendet igen visar att resultatet vi levererade första gången var uppskattat, vilket förstås är väldigt roligt och inspirerande.

BRF Black & Timber – med tolv radhus och tio lägenheter – är i full produktion med inflyttning sommaren 2023.

De boende kommer att ha modern standard och anlagd trädgård redan på inflyttningsdagen. På gårdsplanen ska det finnas ett gemensamt växthus med pergola och utekök, samt cykelpool som står till föreningens förfogande. På taken installeras solceller och på parkeringsplatserna kommer det att erbjudas elbilsladdare.

– Vi bygger rationellt och erfarenhetsbaserat, men platsanpassar alltid våra projekt med bland annat unikt framtagna fasader som passar in i området. Hållbarhet och energieffektivitet står högt upp på vår lista – med målsättningen att husen ska vara långsiktigt attraktiva och därmed innebära en trygg investering för både våra köpare och miljön. Därtill hoppas vi alltid att kommunen vi bygger i ska känna att vi levererar kvalitén som vi lovat i exempelvis en markanvisningstävling, säger Martin Everbring.


Skriv ut  

Produktion

Media Fokus i Västervik AB, Växel: 070-187 20 00, www.mediafokus.se


Texter: Joakim Löwing
Form: Kristina Franzén
Foto: Örjan Karlsson samt arkivbilder 
Annonser: Karin Lindfors

Hela denna produktion är en annons. Med reservation för tryckfel.

Image
Image