Image
Image

Globala Cendio satsar stenhårt på personalen

Cendios produkt ThinLinc gör det möjligt att komma åt Linuxskrivbord, även för de som sitter på Windows eller Apple. Det globala bolaget på Mjärdevi har vuxit i rasande fart de senaste åren – nu jagas nya medarbetare till den tajta personalstyrkan som lägger mycket fokus på att alla ska trivas.

Som många andra företag i Mjärdevi är Cendio, som bildades 1992, en spinoff från Linköpings universitet.

– Vi var ett konsultbolag inom Open Source med stora kunder som Nokia, Saab och Ericsson. När IT-bubblan sprack i början av 2000-talet slog vi om till ett produktbolag – där vår fjärrskrivbordsprodukt tagit alltmer marknadsandelar, berättar Produkt­ägare Pierre Ossman.

Fjärrskrivbordsprodukten ThinLinc är en programvara som gör det möjligt för organisationer att implementera en Linux-serverbaserad datorinfrastruktur (SBC).

– Det går ut på att kunna få upp bildskärmen från en annan dator och den nisch som vi specialiserat oss på är Linux-system. Vår ambition är att det ska fun­gera så bra att du inte ens märker att du använder en annan dator, poäng­terar Produktägare Pierre Ossman.

Linux är ett fritt operativsystem byggt på öppen källkod som kan användas istället för Windows eller Apple. Linux är främst populärt i tekniska miljöer.

– Våra huvudmålgrupper är ingenjörs­tunga företag exempelvis Saab, Volvo, Airbus, Raytheon, institutioner som Linköpings Universitet och Fraunhofer, och även superdatorindustrin. Linux har sedan länge varit det dominerande operativsystemet på superdatorer, berättar Pierre.

Cendio är ett globalt bolag med kunder över stora delar av världen. Framför allt inom Europa, Nordamerika och Japan. Elva av de tretton anställda håller till i Linköping, en i USA och en på Nya Zeeland. Omsättningen är uppe i 17 miljoner kronor och har ökat med tio procent per år sedan 2017.

– Vi har vuxit i snabb hastighet och för att ta ytterligare steg behöver vi nu rekrytera nya medarbetare – främst utvecklare, berättar Per.

Något företaget sticker ut lite extra på är att verkligen ta väl hand om sina anställda.

– Personalen är enormt viktig och för att få till en familjär grupp som bryr sig om varandra lägger vi mycket fokus på att lära känna varandra ordentligt. Bland annat presenterar vi våra livslinjer för varandra – där vi berättar om upp- och nedgångar i våra liv. Något som gör det lättare att förstå varandra och skapa tillit till varandra, säger Per.

– Vi tränar grupputveckling var tredje vecka med övningar i att bland annat ge Feedback och Feedforward, kommunikation och mycket annat som bygger en grupp som mår bra och presterar bra. Det vi tränar ser vi också till att använda i det dagliga arbetet, berättar Pierre.

– Vi uppmärksammar alltid med­arbetare som fyller år med att äta tårta tillsammans. Vi hittar alltid på någon aktivitet efter varje månadsmöte. Där har vi bland annat haft spelkväll, spelat bowling och padel, kört gokart, paddlat kanot, frisbeegolf, ”prova-på-dyk” och lagat mat ihop, menar Per.

En gång i veckan tränar de anställda gemensamt på Korpen med exempelvis badminton, innebandy, yoga, pingis och basket med mera.

– En kul och lite ovanlig grej som vi gjort är också matlådabytardag, då vi helt enkelt byter matlådan till lunchen med någon annan. Alla aktiviteter vi gör bidrar till en tajtare grupp och att vi finns där och ställer upp för varandra, framhåller Per Hagegård och Pierre Ossman.

 


Skriv ut  

Produktion

Media Fokus i Västervik AB, Växel: 070-187 20 00, www.mediafokus.se


Texter: Joakim Löwing
Form: Kristina Franzén
Foto: Örjan Karlsson samt arkivbilder 
Annonser: Karin Lindfors

Hela denna produktion är en annons. Med reservation för tryckfel.

Image
Image