Image
Image

Internationella talanger viktiga för tillväxt

Svenskt näringslivs undersökning visar att ungefär 75 procent av alla internationella studenter i Sverige även vill arbeta här – men endast 20 procent gör det efter sin utbildning. SICK Linköping är ett av företagen som tar tillvara på kompetensen.

Frågan är varför vi tappar dessa talanger som redan är här i Sverige och vill stanna, när våra företag samtidigt skriker efter kompetensen? Till nästa år beräknas det finnas 70 000 platser inom techbranschen att fylla i Sverige.

– De internationella studenterna skulle behöva få mer hjälp var de ska söka sig och knyta kontakter med företag. För att underlätta har vi i form av Switch to Sweden börjat arrangera matchmaking aktiviteter och har i dagsläget 235 registrerade företag i landet som är intresserade att anställa en internationell talang. De matchas mot registrerade internationella talanger utifrån deras kompetens, berättar Hela Galvis Bonilla, projektledare på Lin­köping Science Park.

Mjukvaruföretaget SICK Linköping är i starkt behov av att rekrytera kompetens och satsar på just internationella talanger.

– Vi är ständigt på jakt efter kompetens inom mjukvara och bildbehandling. Eftersom försörjningen i Sverige inte räcker till ser vi en stor möjlighet i att söka oss utomlands, vilket också får andra positiva effekter genom ökad mångfald. Vi når talangerna genom Linkedin, vår egen rekryteringsportal, samt samarbete med Linköpings Science Parks satsning, säger VD:n Joakim Delbom.

– Vi använder sedan ett år tillbaka engelska i all skriftlig kommunikation och i våra möten för att nyanställda som inte kan svenska ska känna sig inkluderade. Något som fungerar överraskande bra, berättar HR-chefen Charlotte Axelsson.

Vaibhav Arakala från Indien, är en av de talanger som har fått en tjänst på SICK och flyttat till Linköping – efter att ha pluggat till ingenjör inom robotautomation på Högskolan Väst i Göteborg.

– Efter att ha fått tips om Sverige sökte jag mig hit och det är absolut inget som jag ångrar i dag. Även om det på vinterhalvåret är ett mörkt och kallt land och lite svårt att hitta nya vänner, kände jag att det fanns goda möjligheter att få ett bra jobb inom det som jag utbildat mig till. Jag hittade SICK:s annons på Linkedin och blev väldigt glad när jag fick jobbet. Jag trivs jättebra, både med mina arbetsuppgifter och kollegorna. De har en fin kultur här som tar hand om sina anställda. Jag känner mig mycket välkommen, säger han.


Skriv ut  

Produktion

Media Fokus i Västervik AB, Växel: 070-187 20 00, www.mediafokus.se


Texter: Joakim Löwing
Form: Kristina Franzén
Foto: Örjan Karlsson samt arkivbilder 
Annonser: Karin Lindfors

Hela denna produktion är en annons. Med reservation för tryckfel.

Image
Image