Image
Image

Mycket nytt att upptäcka i besöksmålet Gamla Linköping

LasseMajas Deckarhus har öppnat och lockar barnfamiljer från hela Sverige till besöksmålet Gamla Linköping. 

– När de väl är här kommer de också att upptäcka att det finns ännu mer att göra – för alla åldrar, framhåller Jörgen Nilsson, ansvarig för besöksnäringen på Visit Linköping & Co.

Sedan början av 2023 kan Linköping stoltsera med att ha ett helt hus som hyllar Sveriges mest lästa barn- och ungdomsförfattare – Martin Widmark, som är född och uppvuxen i staden.

Han har totalt sålt över 15 miljoner böcker och toppar bibliotekens utlåningslista. ”LasseMajas Detektivbyrå” är störst och populärast av hans skapelser.

LasseMajas Deckarhus har ett liknande upplägg som TV4:as succéäventyr ”Fångarna på fortet” – där en grupp mellan tre och sex personer besöker sju olika celler för att lösa vem skurken i mysteriet är.

– LasseMaja är ett otroligt starkt varumärke som gör att Gamla Linköping får en mycket större attraktionskraft som besöksmål. Frånsett alla böcker finns ju också både flera filmer och tv-serier om de unga deckarna. För barnfamiljerna blir Gamla Linköping helt klart ett komplement till närliggande Astrid Lindgrens Värld och Kolmården. Och väl på plats kommer de upptäcka att det finns ännu mer att upptäcka här – allt från Linköpings största lekplats, till tuff-tuff-tåg och en massa djur, säger Jörgen Nilsson, ansvarig för besöks­näringen på Visit Linköping & Co.

– Det har varit en bra tillströmning av besökare till deckarhuset sedan öppningen, och vi ser fram emot sommaren som är högsäsongen nummer ett. Barnfamiljerna har en hög prioritet för oss och för dem finns mycket att göra. Det finns även ett stort och varierat utbud för andra målgrupper – med shopping i unika butiker, museimiljöer, mat och dryck och ett 50-tal vackra trädgårdar som är öppna för allmänheten, framhåller Tina Karlsson From, museichef Gamla Linköping.

Den 6 juni är det även premiär för ytterligare en nyhet i Gamla Linköping – lagom till högsäsongen Tidernas sommar.

– Då öppnar vi en ny museimiljö i Lofthuset – där vi skildrar ett fattigt hem från 1930-talet. En permanent miljö både inomhus och utomhus, som vi tror kommer att skapa intresse. Vi försöker alltid att presentera något nytt varje år, berättar Tina.

Något som är väl värt ett besök är de unika butiker som finns i Gamla Linköping. En av dessa är Historiska Kompaniet – som i år firar tioårs­jubileum. Det är som namnet antyder en historiskt inriktad butik med 1800-tals inspirerat sortiment i två våningar.

– Man kan säga att vi säljer allt möjligt – och omöjligt. Det omöjliga har vi leveranstid på, skrattar Molle Johansson och Helena Ängebrink, som är både ägarpar och sambopar. 

Det finns en massa olika sorters inredningsdetaljer, hantverk, kuriosa och ”saker man inte trodde fanns”.

– Allt från korgar till gjutjärn. Och på övervåningen har vi tyger i linne och ylle, särskilt utvalda att passa för historiskt återskapande, berättar Molle. Vi har drivit butiken i tio år nu och Gamla Linköping är ett härligt område. Vi ser fram emot att vara med och utveckla det ytterligare.

Under 2022 flyttade Just Wood – en butik med bara trä, som tidigare höll till i centrala Linköping på Läroverksgatan – in i träsnidaren Kanevads klassiska lokaler. Stina Gunnarsson, som äger och driver butiken, håller till i samma bransch – även om hon jobbar med många former av trä; både hårt, mjukt och flytande trä.

– Kanevad var ju verksam här i 60 år, så det finns otroligt mycket historia och det känns jättekul att driva butiken just här. En stor del av de moderna trä­skapel­serna som jag säljer är sådant som jag tillverkar själv, jag har min verkstad här in­till. Jag gör allt från träsmycken till trä­kläder och andra accessoarer. Dess­utom finns fortfarande en del av Kanevads produkter kvar, förklarar Stina.

Hon är glad över att ha tagit steget att satsa på butiken på heltid. I City var det mer av ett showroom/studio.

– Det är mycket positivt med flytten till Gamla Linköping. Det är ett fantas­tiskt besöksmål som handlar om upp­levelser och det är jättekul att låta besökarna få uppleva även trä och låta dem se att trä är framtiden, framhåller Stina.

Nu är det även klart att Fenomen­magasinet återkommer – och ska få helt nya lokaler på Valla Gård. Inflyttning beräknas till andra hälften av 2025.

– Fenomenmagasinet kommer att knyta ihop stadskvarteren och Valla Gård på ett fantastiskt bra sätt. Det är viktigt för oss att det blir sammanhängande. Sedan blir det en helt ny och fin byggnad, som är större än den tidigare de hade i Gamla Linköping och det skapar väldigt goda förutsättningar, menar Tina.

– Att kunna erbjuda både Lasse­Majas Deckarhus och Fenomen­magasinet så nära varandra kommer att betyda mycket, lyfter Jörgen fram.

Ja, ett deckarhus med ett interna­tionellt känt varumärke, unika butiker, lärorika och vackra miljöer, Linköpings största lekplats, och det kommande Fenomenmagasinet i samma område. I en stad som ligger mitt emellan Astrid Lindgrens Värld och Kolmården, och som dessutom är hem för Sveriges största simhall. Allt pekar på att Linköpings alltjämt stigande besökssiffror kommer fortsätta uppåt.


Skriv ut  

Produktion

Media Fokus i Västervik AB, Växel: 070-187 20 00, www.mediafokus.se


Texter: Joakim Löwing
Form: Kristina Franzén
Foto: Örjan Karlsson samt arkivbilder 
Annonser: Karin Lindfors

Hela denna produktion är en annons. Med reservation för tryckfel.

Image
Image