Image
Image

Maja jobbar med sitt största intresse

Keramikern Maja Almqvist har länge kombinerat utställningar och försäljning med skolundervisning. Under 2022 startade hon även Keramikstudion – med olika kurser och fri tillgång till den öppna verkstaden för medlemmar.

– Jag trodde att journalist eller målare var mitt framtida yrke. Men efter att en av mina kompisar träffade en tjej som var keramiker upptäckte jag vad jag verkligen ville syssla med, berättar Maja Almqvist.

Hon studerade först en keramisk utbildning i Örebro i två år – följt av fem år i formgivning/design på Bath spa University i England. Efter återkomsten till Linköping 2004 började livet som yrkesverksam keramiker.

– Antalet utställningar ökade, sam­tidigt som jag började sälja mina produkter. Har alltid tyckt bäst om konstkeramik med större föremål – exempelvis ett fat på 60 cm i diameter. Stilen kallas skulpturell/funktionell och är lite vildare. Det ska hända mycket, jag är ingen finlirare, haha.

Eftersom det är svårt att livnära sig som konstkeramiker nappade Maja på ett erbjudande att kombinera med en lärartjänst på Anders Ljungstedts gymnasiums estetiska program. 2015 bytte hon till att vara lärare/kurs­föreståndare i keramisk formgivning på konstskolan i Liljeholmens Folk­högskola.

– Den egna konsten har jag sedan många år skapat i min ateljé – först på ALKA (Linköpings konstnärsförening) och sedan i en lokal på Djurgårdsgatan. Eftersom jag tycker att det är kul att våga saker och kasta mig ut lite fick jag idén att arrangera kurser i keramik. Och den blev till verklighet tack vare att Linköpings kommun beställde ett konstnärligt gestaltningsuppdrag av mig. Då hade jag råd att investera i fler drejskivor, en ugn och annat material till lokalen.

Vips var Keramikstudion född, i början av 2022. I utbudet finns både att boka in prova-på-tillfällen, gå en kurs på vardagar (vid sex tillfällen) eller helger, samt att bli medlem.

– Intresset var så stort att vi fick byta lokaler till större intill för att få plats. Kurserna blir snabbt fulla och antalet medlemmar växte snabbt till 15 personer. Som medlem kan du hyra en verkstadsplats månadsvis och få fri tillgång till arbetsyta, verktyg, glasyrer, ugn med mera. 

Hon hyllar samarbetet med Anna Bjurholm, som sköter all grafisk utformning av skyltmaterial, hemsida och en massa peppning under resans gång. 

– Man kan exempelvis gå en kombo­kurs – där man får lära sig bägge de två teknikerna drejning och handbyggning. Och vi har startat ett nytt koncept med drejning och afternoon tea på fredagseftermiddagar, berättar Maja Almqvist. Jag älskar det här, att få jobba med mitt största intresse i livet och är glad att jag vågat satsa fullt ut på keramiken.


Skriv ut  

Produktion

Media Fokus i Västervik AB, Växel: 070-187 20 00, www.mediafokus.se


Texter: Joakim Löwing
Form: Kristina Franzén
Foto: Örjan Karlsson samt arkivbilder 
Annonser: Karin Lindfors

Hela denna produktion är en annons. Med reservation för tryckfel.

Image
Image