Image
Image

Ludwig Göransson och Ghost tillhör Linköpings musikunder

Linköping har fått fram artiststjärnor som exempelvis Lasse Winnerbäck och Louise Hoffsten. Hetast från staden när det gäller internationell musikexport är den Oscarsbelönade kompositören Ludwig Göransson – och Tobias Forge som intagit världen med sin rockgrupp Ghost.

På Oscarsgalan den 24 februari 2019 i Los Angeles belönades Ludwig Göransson med en Oscar för bästa filmmusik i filmen ”Black Panther” – och i september 2020 fortsatte de enorma framgångarna då han tilldelades Emmy-priset för bästa originalmusik i Star Wars-serien ”The Mandalorian”.

– Det var en otrolig och fantastisk lyckokänsla, lite svårt att beskriva. Att vinna en Oscar var en tidig dröm för mig när jag startade min karriär. Att vinna fina priser gör att jag fått nya viktiga kontakter, nya roliga och spännande uppdrag. Bland annat tog Christopher Nolan kontakt med mig och ville att jag skulle skriva musiken till hans nya film ”Tenet”. Jag fick också vara med och producera några sånger till Adeles nya skiva, säger Ludwig och ler.

Att skriva musik till filmer och tv-serier är något som lockat mycket för 38-åringen ända sedan uppväxten i Linköping.

– Jag har alltid tyckt om att se på film och upplevt musiken väldigt starkt. Med musiken kan du lyfta fram starka känslor och karaktärer. Man målar med musiken, olika karaktärer får olika teman, det gäller att förstärka känslorna i filmen med musiken. Min första tv-serie ”Community” hade en stor musikbudget och musiken fick en väldigt viktig roll. Det är otroligt kul att få skriva musik som framförs av en symfoni­orkester.

Han är uppvuxen i pappa Tomas föräldrahem i Tornhagen, tillsammans med familjen – som även består av mamma Maria och storasyster Jessica.

Musiken kom in tidigt i Ludwigs liv. Pappa arbetade som musiklärare, mamma spelade piano och storasyster spelade fiol – och det lyssnades mycket på musik hemma i villan.

– Jag lärde Ludwig att spela gitarr redan i sexårsåldern och något som sticker ut är att han alltid haft väldigt lätt för att lära sig spela olika instrument. Jag minns att jag blev mycket imponerad över både det och hans stora hängivenhet. Han var redan i ung ålder väldigt seriös och duktig på att planera. Han kunde hålla på flera timmar varje dag efter skolan, skrev egna låtar och komponerade, berättar Tomas.

– Jag fick en dyr och fin elgitarr när jag fyllde nio år och märkte tidigt att jag var duktig på att spela. Pappa berömde och hjälpte mig. Han uppmuntrade mig att skriva egen musik som jag spelade in på en bandspelare i vår musikstudio i källaren. Vi spelade mycket tillsammans och han ordnade konserter åt vårt rockband som vi hade på musikskolan. Det var jättekul att uppträda inför publik. Jag började drömma om att bli en stor elgitarrist som mina idoler, Metallica, Joe Satriani och Steve Vai, säger Ludwig.

På mellanstadiet och högstadiet gick han på Folkunga­skolan med musikinriktning.

– Jag tyckte om att gå där eftersom jag blev mer och mer intresserad av musik. Jag gick också på Linköpings kultur­skola, där spelade jag först blockflöjt, sedan saxofon, trummor och elgitarr, var med i rockband och storband. Mina nya vänner var mycket musikintresserade och alla spelade något instrument. Jag lärde mig läsa noter, teori och musikhistoria. Det var väldigt givande.

 

Marvel och Star Wars

Efter att ha tagit studenten från musikgymnasiet på De Geer i Norrköping, samt en examen i jazz på Kungliga Musikhögskolan i Stockholm, bestämde sig Ludwig som 20-åring för att satsa fullt ut på att komponera för film. Han flyttade till USA och pluggade filmmusik vid University of Southern California.

– Ludwig lärde därigenom känna den framgångsrika film­kompositören Theodore Shapiro. Genom stenhårt jobb visade han verkligen framfötterna och fick börja att assistera honom. Theodore blev som en mentor och en väg in i branschen, berättar Tomas.

Sedan 2008 har Ludwig skrivit musik till många stora filmer och tv-serier – inte minst till Marvelfilmer och Star Wars-serier på senare tid. Han bor i Los Angeles med sin fru Serena och deras två söner Romeo och Apollo.

– Familjen är otroligt viktig för mig och jag spenderar mycket tid med dem. Min familj hemma i Sverige betyder förstås också mycket och det är alltid kul att komma hem till Linköping, berättar Ludwig Göransson. I sommar är jag aktuell med mitt senaste projekt, musiken till filmen ”Oppenheimer” av Christopher Nolan som har premiär i juli.

 

Uppträtt inför 85 000

Sångaren och låtskrivaren Tobias Forge släppte under 2022 sitt femte album med Ghost – rockgruppen som han bildade 2008 och som gjort succé i många länder.

Bandet har inte bara satt ett stort avtryck vad gäller många hitlåtar – utan även med sina utklädnader. Tobias inledde som den spöklika biskopsfiguren Papa Emeritus – och har ökat på siffrorna till Papa Emeritus IV i dag.

– Jag har varit mycket för det här med masker och sminkning ända sedan jag lyssnade på Kiss och Alice Cooper. Det handlar om vilken image man vill skapa, jag tycker att det är en rolig och cool grej som gör att man sticker ut lite, säger han.

Det var först efter att ha varit värd för klassiska ”Sommar i P1” 2017 som han blev ett mer känt namn och visade sig utan förklädnad. 

Tobias är född och uppvuxen i Linköping fram till 16 års ålder. Då flyttade han till Stockholm med sin mamma – för att sedan återvända till Östergötlands största stad som 25-åring. Numera bor artiststjärnan återigen i huvudstaden med sin fru Boel och deras två barn – tvillingarna Morris och Minou.

– Jag hade en jättebra uppväxt, där musik och film var mina allra största intressen. Jag var en riktig allätare, även om det började gå mer åt hårdrock, punk och sedan death metal då jag blev äldre. Det var allt från Guns N´ Roses´, till Rolling Stones och Nirvana. Genom åren spelade jag i olika band och tror inte att jag någonsin haft en annan dröm än att få jobba som musiker.

42-åringen är en bestämd person och något av en perfektionist med stora kontrollbehov – som vet exakt hur hans egen musik ska låta. 

– Därför kanske det inte alltid varit så lätt för andra att samarbeta med mig. Ghost har varit min grej där jag skriver både text, musik och är sångare. Jag har bytt bandmedlemmar genom åren, men nu är vi totalt nio i gruppen – där jag och en till bor i Sverige. De övriga bor i Nordamerika och vi träffas mest när det är dags för turné. Det fungerar ändå väldigt bra.

De tidigare banden som han spelade i lossnade det aldrig riktigt för. Annat kan man säga om Ghost – som belönats med flera grammisar, Rockbjörnen och P3-guldpriser för bland annat årets hårdrock/metal och årets livegrupp.

– För första gången kunde jag livnära mig på musiken. Tidigare har jag varit tvungen att jobba med annat vid sidan av. På något sätt hittade jag rätt timing med lite mer melodiösa dödsmetall- och rocklåtar, framgångarna är förstås jäkligt kul.

Att Ghost har många fans i Sverige märktes om inte annat när gruppen fyllde Globen under en spelning med 13 500 åskådare.

– Men den allra största publiken som vi uppträtt inför var i Rio de Janeiro, 85 000 skrikande och dansande fans. Den gången var det en konsert tillsammans med bland annat Iron Maiden och Foo Fighters. 

USA är det landet som Tobias har uppträtt flest gånger i.

– Vi brukar åka runt även till mindre orter och drar ofta mycket folk. I år blir det en ny turné där och då brukar jag vara borta runt tre till fyra veckor i taget. Det kanske kan låta svårt att kombinera med familjelivet. Men totalt sett är jag nog hemma mer än de flesta. Efter ett tag hemma börjar nästan våra två barn undra lite vad det egentligen är jag jobbar med, haha.

Han har en del släktingar och vänner kvar i Linköping – och åker på besök då och då.

– Jag känner mig väldigt hemma i Linköping också och det vore hur roligt som helst att uppträda i Saab Arena någon gång snart. Det var ganska länge sedan vi spelade i staden nu, säger Tobias Forge.


Skriv ut  

Produktion

Media Fokus i Västervik AB, Växel: 070-187 20 00, www.mediafokus.se


Texter: Joakim Löwing
Form: Kristina Franzén
Foto: Örjan Karlsson samt arkivbilder 
Annonser: Karin Lindfors

Hela denna produktion är en annons. Med reservation för tryckfel.

Image
Image