Image
Image

Victor blev VD efter LEAD:s trainee-program

Tack vare LEAD:s unika trainee-program – för de som brinner för företagande, men inte har någon egen affärsidé – lyckades Victor Borén bli VD för det innovativa bolaget MicroDri.

Vissa gånger finns affärsidén – men inte kunnandet, tiden eller viljan att starta ett företag. Andra gånger är det tvärtom. Precis som det var för Victor Borén – som flyttade till Linköping för att plugga till civilingenjör maskin­teknik med inriktning på flygteknik. Det blev inkörsporten till Saab – där han arbetade som konsult inom konstruktion av JAS Gripen E och senare även på Scania.

– Men jag hade ambitionen att starta ett eget företag, däremot visste jag inte inom vad, berättar Victor. Då såg jag en annons för LEAD:s trainee-program, dit de sökte drivna, viljestarka och risktagande personer – som får affärs­idéerna serverade till sig, utbildning och coachning i ett halvår och samtidigt ha en heltidslön. 

Victor var en av de första som genomförde programmet från september 2019 till och med februari 2020 – vilket han såg som ”en fantastisk möjlighet och utvecklades massor som person”.

Som deltagare blir man en del av ett affärsutvecklingsteam med ett tydligt uppdrag – att omvandla nya idéer eller teknologier till startup-bolag med potential att lyckas på marknaden. Det leds av affärscoacherna Stefan Asplund och Åsa Glavich.

– Det finns fler idéer inom techbranschen än vad det finns entreprenörer som har kompetens och en stark vilja att förverkliga dem. Forskare inom den akademiska världen vill oftast lägga fokus just på sin forskning och inte allt det arbete som krävs för att få ut en produkt på marknaden. Där kommer våra deltagare in – vi bedömer allt från bakgrund, kompetenser och erfarenheter till personligheten. Den sistnämnda delen är väldigt viktig, framhåller Åsa.

– Till en början brukar vi välja ut ungefär två affärsidéer per antal deltagare, som de tillsammans i grupper djupt ska analysera och utvärdera affärsnyttan i. I detta ingår möten med idéägaren/idéägarna och att ta reda på hur branschen ställer sig. Svaren på alla frågor ska mynna ut i om de går vidare eller inte. Efter sållningen ska deltagarna välja varsin idé att gå vidare med, fortsätter Stefan.

Hittills har det oftast handlat om fyra deltagare och ett program som varar i sex månader, där alla är anställda av LEAD hela perioden. Förhoppningen är att trainee-deltagaren och idéägaren ska hitta ett fungerande samarbete och nå ut på marknaden.

– Det tar tid att få alla pusselbitar på plats och under den perioden finns goda chanser för deltagarna att arbeta som konsult åt oss på LEAD. Alla som har genomfört vårt program blir väldigt attraktiva hos företag tack vare sina kunskaper och erfarenheter om marknads­veri­fie­ring, menar Stefan.

För Victor ledde det till att han i dag är VD för bolaget MicroDri – som använder sig av Saabs mikrovågs­kompetens och teknik för hållbar och energieffektiv uppvärmning av virke inom sågverksindustrin.

– Det var Saab som kom med idén och jag som var med och förfinade den. De satsade sedan tre miljoner kronor på att ta fram och utveckla produkten. Nu är vi tillsammans två av fyra delägare. Under 2022 fick vi två stora kunder i Holmen och SCA och framtiden ser ljus ut. Jag är väldigt glad över att jag fick medverka på trainee-programmet som öppnade upp detta, ler han.

FAKTA LEAD

LEAD är en företagsinkubator som på flera olika sätt erbjuder innovatörer och entreprenörer med innovativa och skalbara affärsidéer stöd för att snabbare och säkrare etablera sitt startup-företag på marknaden.


Skriv ut  

Produktion

Media Fokus i Västervik AB, Växel: 070-187 20 00, www.mediafokus.se


Texter: Joakim Löwing
Form: Kristina Franzén
Foto: Örjan Karlsson samt arkivbilder 
Annonser: Karin Lindfors

Hela denna produktion är en annons. Med reservation för tryckfel.

Image
Image