Image
Image

Med trygghet som framgångsrecept

När Saied för första gången satte fötterna på svensk mark ägde han bara kläderna på kroppen och en skrynklig tjugodollarssedel. Men redan då hade han inställningen att glaset var halvfullt och att det fanns oändliga möjligheter att fylla det.

Som barn i Iran behövde Saied Ghannadan aldrig sakna något. Han växte upp i en trygg miljö, gick i skolan, hängde med kompisar och drömde om att bli pilot. Med åren blev han allt mer intresserad av matematik och, framför allt, av data och IT. 

”Jag var enormt fascinerad av science fiction-filmer, särskilt de där apparat­erna med alla knappar och blinkade lampor. När jag började förstå vad datorer var blev jag helt såld. Det var min framtid!”

 

Avgörande livsval

Men framtiden blev inte riktigt som Saied tänkt. I slutet av 1970-talet stod den iranska revolutionen i full brand och livet förändrades i ett slag. Till­sammans med en vän tog han beslutet att fly, att lämna allt han hade, kände och visste. 

”Det som skedde då har verkligen färgat mig och mina livsval”, säger Saied. Sedan dess har viljan att skapa stabilitet och trygghet varit central i nästan allt jag gjort.” 

Ett sådant livsval var att få komma till Sverige. Som flykting hade han visserligen inte så många alternativ, men det stabila svenska systemet, värderingarna och studiemöjligheterna lockade. 

 

Att följa sin passion

I samband med uppehållstillståndet fick Saied erbjudande om att bosätta sig i Mjölby. Just det var kanske inte ett livsval, men här kunde han snabbt etablera nya kontakter och lära sig språket. Dessutom fanns Linköpings universitet på pendelavstånd, det var det viktigaste. Snart hade Saied gjort de kompletterande prov som krävdes för att söka till matematiska institutionen. Där blev han kvar i många år, först som student, därefter som doktor, forskare och lektor i optimeringslära. Men under ytan bubblade passionen för IT. Saied och en kamrat hade börjat utveckla lösningar som de visste kunde möta speciella marknadsbehov. När matematikinstitutionen bytte inriktning bestämde sig Saied för att satsa fullt ut på sin affärsidé som egen företagare.

 

Ger tillbaka

Kompanjonerna jobbade tillsammans fram till 1998 då de valde att gå skilda vägar för att följa sina egna visioner. För Saied var målet att utveckla produkter som var need to have, inte nice to have, och att bygga ett företag som kunde stå stadigt genom alla utmaningar och ekonomiska lägen. 

”Jag ville trygga min framtid och aldrig hamna i det läget att jag behövde hjälp igen.” 

Nej, någon mer hjälp lär Saied inte be­höva. Idag sysselsätter UCS-koncernen 175 personer, har en omsättning på närmare en kvarts miljard och bidrar stort till Linköpings välfärd och tillväxt. 

 

Ta vara på potentialen

När vi frågar om företagsklimatet i staden säger Saied att han nog inte är rätt person att svara på det. 

”För min del har det inte spelat någon roll. Jag har alltid sett glaset som halvfullt och tycker att man ska ta vara på den potential som finns istället för det som inte finns.” 

Och efter alla år i branschen är fasci­nationen för datorer fortfarande lika stor. 

”Med IT kan vi framställa lösningar som gör saker bättre och bättre för varje dag. Det har i mitt tycke, ett större värde än alla andra tillgångar tillsammans.” 

 

Industriell IT

En nisch som haft särskilt stark utveckling är industriell IT. Sedan 2015 är det ett eget ben inom UCS-koncernen och drivs som ett dotterbolag, med vd Jesper Bergström i spetsen. 

”Jag lärde känna Saied redan 1998”, berättar Jesper. ”Jag var då elitaktiv inom volleyboll och ansvarig för min klubbs sponsoravtal, där UCS fanns med.” 

Vid sidan av volleybollen hade Jesper ett stort teknikintresse och en utbildningsbakgrund inom industriteknik. Det föll sig därför naturligt att tacka ja när Saied några år senare erbjöd honom jobb.

”Då bestod UCS av 11 personer så det har hänt en del sedan dess. Fast Saied brukar alltid säga att när han började, då var vi bara en!”, skrattar Jesper.

 

Tuffa miljöer – tuffa krav

Man kan tro att industriell IT bara rör tillverkningsindustrin, men Jesper förklarar att UCS produkter används till otroligt mycket mer. 

”Om du lyssnar på digitalradio i exem­pelvis Korea eller Australien står våra system för sändningen, och när en hjärn­tumör opereras med strålkniv styr vår dator processen. Ser du en spektakulär ljusshow kanske den styrs av just vår mediaserver, och om du kör en bil med automatiska bromssystem kan algoritmen vara framtagen med vår produkt.”

UCS Industrial IT projekterar, ritar och bygger system utifrån kundernas behov, ofta med specialanpassade egenskaper för tuffa miljöer.

”Branscher som medicin, militär, transport, industri och media ställer hårda krav på kvalitet, prestanda och mångårig tillgänglighet. Produkterna ska vara robusta, tåla hög värme eller stark kyla, ha skärmar som funkar i solljus, vara helt vattentäta eller extremt tysta. Vi brukar säga att vi levererar allt, och finns det inte så levererar vi ändå!” 

 

Snabba leveranser

Trots att UCS är relativt små globalt sett, har de en kundservice- och reserv­delskedja som överträffar den hos större tillverkare. Man håller dess­utom ett lager med delar, både för nya och för betydligt äldre system, och kan därför leverera snabbare än de flesta konkurrenter. Något som genererat stark merförsäljning och många nya kundavtal. På senare år har också företagets konsultverksamhet haft en stark tillväxt. 

Kvalitet och leveranssäkerhet är självklara delar i framgångsreceptet, men Jesper vill också lyfta fram trygghet som en viktig ingrediens för att främja kreativitet och mod. 

”Saied har hela tiden varit bra på att delegera ansvar, att uppmuntra egna initiativ och beslut, samtidigt som han alltid står bakom oss. Om något går fel är inställningen att okej, nu har vi lärt oss det, nu kör vi vidare. Det gör att vi vågar prova, vågar satsa.” 

I samband med att UCS:s affärsområden bolagiserades formulerades målet på 20 procents tillväxt per år. Något som uppnåtts med råge. Och får man tro Jesper är det bara början. 

”Behovet av våra tjänster och produkter är så pass stort att vi kommer att växa även om marknaden sviktar. UCS har funnits länge men vi är fortfarande ett bolag på stark frammarsch.”

Text: Lena Tedebro Palmér

 

Fakta UCS

Verksamhet: Investmentbolag 

Moderbolag: UCS Group AB

Dotterbolag: UCS Industrial IT AB, One Economy AB, UCS IT Solutions AB, UCS IT Solutions Norrköping AB, UCS Management AB, UCS Cyber Security AB, UCS Mindbite AB.

Omsättning koncernen: 224 MSEK

Antal anställda koncernen: 175

För mer info, se ucs.se


Skriv ut  

Produktion

Media Fokus i Västervik AB, Växel: 070-187 20 00, www.mediafokus.se


Texter: Joakim Löwing
Form: Kristina Franzén
Foto: Örjan Karlsson samt arkivbilder 
Annonser: Karin Lindfors

Hela denna produktion är en annons. Med reservation för tryckfel.

Image
Image