Image
Image

Ebba och Ida vill inspirera fler tjejer till Teknikcollege

Ebba Åsenfalk och Ida Renlund-Johansson är två av de fem tjejer som läser det industritekniska programmet på Teknikcollege. Nu vill vännerna inspirera andra tjejer att söka dit – och lyfter fram de stora möjligheterna att få jobb direkt efter studenten kombinerat med att samtidigt kunna läsa högskoleförberedande.

Teknikcollege Östergötland är sedan 2006 ett samarbete mellan företag, kommuner och skolor – för att utbilda, öka status och utveckla framtida nyckel­kompetenser till svensk industri.

Det består i dag av tolv skolor i sju kommuner med totalt 2 287 elever i länet. Av dessa studerar 712 i Lin­köping – 490 på Berzeliusskolan och 222 på Anders Ljungstedts gymnasium.

Ebba Åsenfalk och Ida Renlund-Johansson läser det industritekniska programmet – Ebba med inriktning på svetsteknik och Ida produkt- och maskinteknik. I höst börjar de tredje och sista året.

– Jag lockades till utbildningen eftersom jag gärna vill ha ett praktiskt arbete och så gott som alla här får jobb direkt efter studenten, framhåller Ida.

– För mig var det självklart att söka något där man får jobba med händerna och skapa. I nian var jag också ganska skoltrött och ville inte läsa något teoretiskt program, säger Ebba.

Den övervägande delen av eleverna på Teknikcollege är killar. På det industri­tekniska programmet är bara fem av 45 tjejer.

– Dels beror det säkert på normer och traditioner. Sedan har nog många en felaktig bild av hur det är att arbeta inom industrin, att det är enkla jobb som vem som helst kan klara. Det har förändrats mycket på senare år – som att det krävs kunskap och utbildning och är viktigt med ordning och reda. Dessutom är det heller inte särskilt tungt, sådant är företagen noga med, menar Ida.

– Jag trivs jättebra, både med utbildningen, lärarna och klasskompisarna. Det är väldigt kreativt och ganska fritt. När vi i tvåan skulle starta ett UF-företag valde Ida, jag och två andra elever att tillverka egna ljusstakar, bland annat fyra modeller av hästskor – som vi säljer, berättar Ebba.

Något som är viktigt för Ida är möjligheten att plugga högskoleförberedande. Den vill hon gärna lyfta fram lite extra.

– Även om det är ett yrkesprogram kan man inte bara läsa svenska, matte och engelska i ettan – utan även i tvåan och trean. Och det var givet för mig att göra ifall jag vill studera vidare på högskola senare, säger hon.

Text: Joakim Löwing

Utbildningar på Teknikcollege i Linköping

  • Industritekniska programmet, inriktningar Svetsteknik samt Produkt- och Maskinteknik.
  • El- och Energiprogrammet, inriktning Automation.
  • Teknikprogrammet, samtliga fem inriktningar. 
  • TE4, Infrastruktur.
  • Yrkesvuxenutbildning, Svets, CNC och Automation.
  • Flygteknikprogrammet. 
  • Flygtekniker Yh.

Skriv ut  

Produktion

Media Fokus i Västervik AB, Växel: 070-187 20 00, www.mediafokus.se


Texter: Joakim Löwing
Form: Kristina Franzén
Foto: Örjan Karlsson samt arkivbilder 
Annonser: Karin Lindfors

Hela denna produktion är en annons. Med reservation för tryckfel.

Image
Image