Image
Image

Nya båtlinjen – ytterligare ett lyft för vattenlivet

I sommar är det premiär för en ny attraktion vid Stångån – som säkerligen kommer att locka både östgötar och turister. Träbåten M/S Stockholm trafi-kerar både sträckan Linköping city– Bergs slussar – och erbjuder guidade turer innanför de centrala slussarna på Kinda kanal.

Utvecklingen kring vattnet i Linköping har tagit många positiva steg de senaste åren – då allt fler restauranger och kaféer har uteserveringar längs Stångån. Lägg även till goda möjligheter att hyra bland annat kanot, SUP och tramp­båt på flera ställen – liksom att åka både vattenskidor och wakeboard i Linköping Wake Park.

Den 21 maj är det premiär för en helt ny attraktion – i form av turistbåten M/S Stockholm. Båtlinjen mellan Linköping city och Bergs slussar kommer att trafikeras på lördagar fram till midsommar – sedan två gånger om dagen i varje riktning ända fram till mitten av augusti. Den andra halvan av augusti kommer linjen också att erbjudas, men då med en daglig tur i vardera riktningen under helgerna.

– Jättekul att äntligen etablera oss i Linköping. Att vi dessutom startar trafiken mellan Linköping via Kinda kanal till Bergs slussar vid Göta kanal samma år som Göta kanal fyller 200 år känns riktigt roligt, säger Dan Hedegren, VD på rederiet Hammarö Sjötrafik.

Turen innehåller en slussning vid Nykvarn och beräknas ta ungefär 75 minuter. Man kan köpa både enkelresa, som tur och retur.

– Det blir en helt annan upplevelse att se staden från vattnet och miljön längs Kinda kanal och Roxen är fantastiskt fin. Sträckan från Nykvarnslussen ut mot Roxen är den som sticker ut allra mest – den är väldigt annorlunda, lite som Linköpings svar på Amazonas, ler Dan.

Träbåten, som byggdes i Stockholm 1946, har helrenoverats. Den kan ta emot upp till 60 passagerare, men för att undvika trängsel försöker de hålla sig kring ett 50-tal.

M/S Stockholm ska inte bara köra resor mellan Linköping och Bergs slussar – utan dessutom två guidade turer per dag under sommaren.

– De startar också vid Stångs magasin och håller sig innanför de centrala slussarna. Först till Tannefors sluss och sedan åt andra hållet till Nykvarn­slussen. Turen tar cirka 50 minuter och vi tror även den kommer att bli populär både bland östgötar och turister, säger Dan Hedegren.

Här är nya turist­båten M/S Stockholm

Trafikerar: Linköping city (Stångs magasin) till Bergs slussar tur och retur, samt en guidad tur mellan Stångs magasin–Tannefors sluss–Nykvarnslussen. 

Restid: Cirka 75 minuter mellan Linköping och Berg, medan den guidade turen tar cirka 50 minuter.

Ritad av: Jack M Iversen.

Byggd: 1946 i Norrvikens båtvarv, Stockholm.

Längd: 15,75 meter.

Bredd: 3.20 meter.

Maxantal passagerare: 60 – men begränsar till ett 50-tal.

Maxfart: 14–15 knop.

Rederi: Hammarö Sjötrafik.

Text: Joakim Löwing


Skriv ut  

Produktion

Media Fokus i Västervik AB, Växel: 070-187 20 00, www.mediafokus.se


Texter: Joakim Löwing
Form: Kristina Franzén
Foto: Örjan Karlsson samt arkivbilder 
Annonser: Karin Lindfors

Hela denna produktion är en annons. Med reservation för tryckfel.

Image
Image