Nilla Fischer är en av svensk damfotbolls största stjärnor genom tiderna – en stor profil som är inne på sin femte säsong med Linköpings FC i allsvenskan. Den skånska dialekten är kvar – men hjärtat har även färgats östgötskt och det är stor chans att den snart 38-åriga landslagsikonen stannar kvar med sin familj efter karriären.
Nilla Fischer har en lång och mycket framgångsrik karriär – hennes imponerande cv innehåller bland annat OS-silver, guld i Women´s Champions League, två VM-brons och inte mindre än fem guld i tyska ligan med Wolfsburg.
Individuellt har backstjärnan tagits ut i världslaget två gånger, utsetts till Europas tredje bästa fotbollsspelare och fått Diamantbollen som Sveriges bästa damspelare.
– Mest stolt är jag nog över att ha lyckats hålla mig på högsta nivå under så pass många år med allt vad det innebär. Det finns massvis av fantastiska minnen, inte minst med landslaget – då vi tog OS-silver och VM-brons. Eller de sex åren som proffs i tyska Wolfsburg, där vi vann många titlar, ler Nilla.
Men den 38-åriga försvarsjätten är minst lika känd och uppskattad för sitt arbete i jämställdhets- och HBTQ-frågor.
Orädd, ärlig och frispråkig har hon tagit kampen och gått i bräschen för andra.
Som då hon blev utsedd till lagkapten i Wolfsburg och som första spelare i tyska ligan valde att bära en regnbågsfärgad bindel runt armen.
– Vi hade haft det hemma i Sverige innan, men kändes väldigt betydelsefullt att föra över det till Tyskland också och jag fick höra mycket positivt. Något som sedan anammades vidare till fler lag.
Hennes storhet och popularitet visas bland annat i att Nilla var den första svenska damfotbollsspelaren som fick en plan uppkallad efter sig 2017 – nämligen Nillavallen i hennes moderklubb Verums GOIF.
Året efter var hon en av fyra landslagsspelare som hyllades med statyer i jämställdhetsprojektet ”Football Forevher” – och Nillas placerades i Linköping.
Nilla spelade i Linköpings FC 2012 och 2013 – och valet att återvända 2019 efter de sex åren i Wolfsburg var ganska enkelt.
– Min fru Mika bodde här när vi träffades och jag har alltid trivts väldigt bra i både staden och klubben. Det finns allting, samtidigt som det inte är större än att man kan ta sig överallt till fots i centrala delarna. Trädgårdsföreningen och Valla är härligt – inte minst för barnen och det finns många mysiga kaféer.
Sönerna heter Neo och Eli – och de fyller fem, respektive ett i år. Familjen bor på en gård utanför Linghem.
– Det är ett riktigt renoveringsobjekt, så vi blir nog kvar här i många år, skrattar Nilla.
Något hon också är först ut i damallsvenskan med är att den här säsongen fått till ett upplägg med LFC att vara föräldraledig 20 procent. Det innebär att Nilla hoppar över en lagträning i veckan för att vara hemma med sönerna.
– Det känns väldigt modernt och flexibelt, roligt och spännande att klubben varit så tillmötesgående. Jag tror att det blir vanligare att kvinnliga spelare vill bli mammor och sedan fortsätta karriären i stället för att lägga av, säger Nilla Fischer.
Fakta Nilla Fischer
Född: 2 augusti 1984 i Verum, Skåne.
Familj: Gift med Mika, sönerna Neo (fyller 5 år i december) och Eli (fyller 1 år i juli).
Bor: På en gård strax utanför Linghem.
Gör: Fotbollsproffs i allsvenska Linköpings FC, där hon spelar back.
Meriter inom fotbollen: OS-silver 2016, VM-brons 2011 och 2019, 184 A-landskamper, mästare i Women´s Champions League med Wolfsburg (2014) – som hon även blivit tysk mästare med fem gånger och mästare i tyska cupen sex gånger.
Individuella utmärkelser: Diamantbollen som Sveriges bästa damfotbollsspelare 2018, har tagits ut i världslaget två gånger, utsetts till Europas tredje bästa fotbollsspelare, samt varit nominerad till Ballon d´Or tre gånger (pris som delas ut till Europas bästa fotbollsspelare).
Text: Joakim Löwing