Image
Image

Linköping levererar till världsprojekt i rymden

Beyond Gravity – tidigare Ruag Space – agerade en avgörande roll i uppskjutningen av James Webb-teleskopet på juldagen 2021.

Med uppdrag från amerikanska NASA tillverkade företaget i Linköping raketens separations-system i ett av världens största och dyraste rymdprojekt.

NASA:s nya jättesatsning – James Webb-teleskopet – sköts upp i rymden den 25 december 2021.

Teleskopet kan se betydligt längre bort och djupare in i universums historia än det välkända Hubble-teleskopet – med hjälp av infraröd strålning. Det väger 6,2 ton, har en diameter på 6,5 meter, är nära tre gånger så stort som Hubble och 100 gånger kraftfullare.

Det känsliga och viktiga steget från när teleskopet separeras från raketen och placeras i omloppsbana skedde med hjälp av ett separationssystem som byggs i Linköping av företaget Beyond Gravity.

Just sådana är det schweiziska bolagets Linköpingsfilial så stora experter på att de ofta får tunga uppdrag av NASA och ESA.

– Sedan starten 1981 har vi levererat separationssystem till uppåt 1 200 satelliter i omloppsbana. Samtliga separationer har varit lyckosamma, vilket ju är svårslaget, framhåller Per Lovatt, verksamhetschef i Linköping.

– Givetvis är det väldigt prestigefyllt när NASA ger uppdraget till just oss i ett så enormt stort och dyrt projekt. Men det går inte säga annat än att vi är världsledande inom området, alltid lika noggranna och pålitliga, tillägger marknadsansvarige Magnus Engström.

– Vi har många internationella kunder som besöker oss här i Linköping därför att vi har produkter som täcker deras behov och framför allt krav på tillförlitlighet, säger Ann-Louise Eriksson, programchef för Launcher separation systems.

Efter 27 minuter separerade tele­skopet från Ariane 5-raketen, varpå dess solpaneler automatiskt fälldes ut, som ett slags omvänt metallorigami. Hela paketet är fullt utvecklat högt som ett trevåningshus. Omloppsbanan för teleskopet nåddes den 24 januari.

I mars bytte företaget namn från Ruag Space till Beyond Gravity och expanderar kraftigt i Linköping.

– Namnet profilerar rymdsatsningen ytterligare, vi bygger en ny fabrik nära vår befintliga som ligger i anslutning till Saab och kommer att öka antalet anställda med blixtens hastighet. Framtiden ser otroligt spännande ut 

och utvecklingsmöjligheterna är stora i en innovativ och expansiv stad som Linköping, säger Per Lovatt.

Text: Joakim Löwing


Skriv ut  

Produktion

Media Fokus i Västervik AB, Växel: 070-187 20 00, www.mediafokus.se


Texter: Joakim Löwing
Form: Kristina Franzén
Foto: Örjan Karlsson samt arkivbilder 
Annonser: Karin Lindfors

Hela denna produktion är en annons. Med reservation för tryckfel.

Image
Image