Image
Image

Nordic Biomarker lyfter ytterligare i Linköping

Nordic Biomarker är en ledande europeisk leverantör av avan-cerade reagenser för koagulationsinstrument. När Umeåbolaget ville hitta en ny bas för produkt-utveckling, kliniska forskningsstudier för en mångdubbling av sin tillverkningskapacitet – blev valet givet; Ebbepark i Linköping.

Nordic Biomarker grundades 2007 av Dr Gunnar Pohl och Dr Göran Aronsson i Umeå – en svensk originaltillverkare av avancerade reagenser, kalibratorer och kontroller för koagulations- och kliniska kemianalysatorer. 2008 släpptes den första produkten till försäljning – Red D-dimer, som fortfarande är en av företagets huvudprodukter.

Något som blev starten på en riktig framgångsresa – där förvärvet av Medirox 2017 (en svensk ledande originaltillverkare av rutinreagens för koagulationsdiagnostik) – gjort före­taget ännu starkare.

– Våra produkter används inom koagulationsdiagnostik – exempelvis i samband med utredning av blod­proppar, behandling med blodför­tunnande läkemedel eller vid ut­redning av blödarsjuka. Kort sagt, diagnostik som rör blodets förmåga att koagulera. 

Vår expertis täcker alla relevanta teknikområden och vi är stolta över att vara världsledande inom fältet, säger VD:n Rikard Rodén. För många av våra produkter är vi ett av mycket få företag i världen som har förmågan att tillverka dem, vilket gör att vi är viktiga för både våra kunder, vården och patienten.

Nordic Biomarker levererar till OEM-kunder (Original Equipment Manufacturers) runt om i världen – för för­säljning under deras egna varu­märken, samt till distributörer av sin portfölj av CE-märkta Medirox-märkta kit. Företaget har ett nära samarbete med sina kunder för att optimera prestandan på specifika instrument och tillhandahåller gärna teknisk support.

– Vi är en av de ledande i Europa i vår bransch – och inte minst teknik­ledande, då en del av våra produkter är hög­specialiserade som ingen annan, eller väldigt få, tillverkar. Även om vi säljer inom Norden, så är vi framför allt ett exportföretag. 90 procent av vår försäljning går till EU, Storbritannien och den asiatiska marknaden.

Kopplingen till Linköping har funnits under många år, då Medirox haft sin forskningsverksamhet här. I december 2021 togs ett nytt stort steg genom att öppna en 2 000 kvadratmeter specialbyggd, toppmodern produktions- och forskningsanläggning på Ebbepark.

– Linköping lockade på många olika sätt – inte minst med all kompetens som finns i staden genom bland annat universitetet och Universitetssjukhuset. 

I ett fantastiskt och nytänkande område som Ebbepark kommer vår verksamhet passa in perfekt. Det blir både forskning, utveckling och tillverkning i Linköping och vi är förberedda för att kunna öka de i dag 20 anställda ända till mellan 60 och 70. 

Med den nya jättesatsningen siktar Nordic Biomarker på att mångdubbla sin tillverkning.

– 2022 handlar mycket om att bygga upp verksamheten och arbetsprocesserna i Linköping, men vi planerar för att leverera vår första produkt härifrån under augusti månad. Vi kommer då att tillverka så kallat PK-reagens. Sådana reagens används bland annat till att optimera behandlingen med blodförtunnande läkemedel, berättar Rikard Rodén.

Text: Joakim Löwing


Skriv ut  

Produktion

Media Fokus i Västervik AB, Växel: 070-187 20 00, www.mediafokus.se


Texter: Joakim Löwing
Form: Kristina Franzén
Foto: Örjan Karlsson samt arkivbilder 
Annonser: Karin Lindfors

Hela denna produktion är en annons. Med reservation för tryckfel.

Image
Image