Image
Image

Kortfakta om framtidsstaden Linköping – Residens- och stiftsstad

Befolkning: 167 404 (2023), Sveriges femte största kommun.

Medelålder: 39,8 år.

Andel högutbildade: 39,7 %.

Yta: 1428 km2 varav 140 km2 är vattendrag.

Företag: 21 840 registrerade associationsformer (inkl föreningar, stiftelser m fl) med säte i Linköping. 16 770 är näringsverksamhet och av dessa är 12 008 att betrakta som aktiva. Av de aktiva är 7 413 aktiebolag.

Stora arbetsgivare: Linköpings kommun, Region Östergötland, SAAB, Combitech, Linköpings universitet med hälsouniversitetet, Biltema, Verisure, Ericsson, IFS, Veoneer, Åhlin & Ekeroth Byggnads AB, Sectra, HKScan, Linköpings mejeri och Cloetta m fl.

Kommunikationer: Vår region klassas som en av landets främsta gällande kommunikation och transport. Linköping City Airport, Stambanan, Europaväg 4 och Norrköpings hamn.

Linköpings universitet: Universitetet bedriver världsledande, gränsöverskridande forskning i nära samverkan med näringsliv och samhälle. Universitetet är ett av landets största lärosäten med 40 400 studenter varav ca 22 000 bor i Linköping. Studenterna är bland de mest eftertraktade på arbetsmarknaden och enligt internationella rankningar är LiU bland de främsta i världen. Därtill blev Linköping utsedd till Årets studentstad 2024.

Grundskolor och gymnasieskolor: Ett brett utbud av kommunala och friskolor.

Barnomsorg: Väl utbyggd med både kommunala och fristående förskolor.

Universitetssjukhus: Högspecialiserad vård och Universitetssjukhus mitt i staden.

Handel: Blomstrande handel i och utanför stadskärnan. Tornby är Östergötlands största och även ett av Sveriges största handelsområden.

Kultur och fritid: Linköping är en evenemangsstad av rang med konserter, idrott på elitnivå, teater, museer, simhall, skejthall och parker, motionsspår, ridvägar, konst och mycket annat.

 

Kuriosa om staden

Friluftsmuseet Gamla Linköping är ett av Östergötlands största besöksmål och ett av Sveriges mest besökta museer, med närmare 450 000 besökare varje år. Här blir historien levande och du kan uppleva stad, land och skog som för hundra år sedan. Dessutom erbjuder Gamla Linköping massor av upplevelser för både stora och små och där finns även butiker, caféer, restauranger och boendemöjligheter. Lasse-Majas Deckarhus, Valla gård med Minigolfen och klassiska Tuff-tuff tåget är bara några av alla aktiviteter. Skulle nu inte alla i familjen vara historiskt intresserade kan den som vill passa på att testa ett av löp- eller mountainbikespåren som går genom Valla- och Rydsskogen. Det finns kortare såväl som 10 km slingor, eller varför inte bara strosa i naturreservatet.


Skriv ut  

Produktion

Media Fokus i Västervik AB, Växel: 070-187 20 00, www.mediafokus.se


Texter: Joakim Löwing
Form: Kristina Franzén
Foto: Örjan Karlsson samt arkivbilder 
Annonser: Karin Lindfors

Hela denna produktion är en annons. Med reservation för tryckfel.

Image
Image