Image
Image

Nördarnas huvudstad

Image

I Linköping finns ett myllrande liv av ”subkultur” – som tillfredsställs och berikas av Bengans och Fiction Prescription. De bägge citybutikerna är inriktade på intressen som kopplar till Linköping som musikstad – samt är centrum för cosplay och rollspel.

Antalet lokala artister som satt landets femte största kommun på musikkartan bara växer – med namn som Lasse Winnerbäck, Louise Hoffsten och internationellt stora hårdrocksgruppen Ghost.

På senare år har listan utökats ytterligare med Ludwig Göransson – som tilldelades en Oscar för bästa filmmusik 2019 i Marvelfilmen ”Black Panther” och Emmypriset för bästa originalmusik i Star Wars-serien ”The Mandalorian” 2020.

– Trots att Spotify tagit över en stor del av musikmarknaden finns fortfarande en hel del människor som uppskattar att hålla ett skivfodral från en LP eller CD i handen. Och många vill stötta artister från närområdet, framhåller Edvard Nissen, som driver Bengans skivbutik.

Han har jobbat över 40 år i yrket – och tycker att det är de små, nischade butikerna som gör en stad.

– Att 50-60- och 70-åringar som är uppvuxna med fysiska skivor kommer hit är ju ingen större överraskning. Det är däremot överraskande att vi fått en yngre målgrupp i 20-årsåldern som också uppskattar plattorna. Vi har ett gäng stammisar i olika åldrar som ofta besöker butiken. De är väldigt kunniga och vet exakt vad de vill ha, säger Edvard.

Bara några minuters gångavstånd från Bengans håller Fiction Prescription till. Deras huvudsakliga inriktning ligger på brädspel och rollspel, på science fiction och fantasy-genren.

Något som är väldigt passande i en stad som både sommar och vinter arrangerar NärCon – det största evenemanget i sitt slag i hela Norden. Då fylls Linköping av fantasifigurer från seriernas, filmernas och tv-spelens värld – som en mötesplats för många olika slags utklädda nördar.

– Linköping är en universitetsstad med många studenter som är kreativa och nyfikna. Evenemangen NärCon och LinCon har sedan givetvis bidragit till att rollspel och cosplay blivit så stort här. Rollspel har även slagit igenom som podcasts och som stream på Twitch, där många grupper laddat upp sina äventyr, berättar Elena Graduleva, som äger och driver butiken.

Hittills har Fiction Prescription inte deltagit i NärCon eller LinCon – men kanske gör de det nästa gång.

– Vi har ett rollspel som heter Dungeons and Dragons och har i egen regi ordnat spelevent för både nybörjare, erfarna äventyrare, ungdomar och vuxna. Dessa event har varit väldigt uppskattade och roliga att göra. Vi har även ordnat brädspelsevent. 

I utbudet finns också pussel, böcker och prylar i fantasy-genren, samt västerländsk och japansk popkultur. 

– Intresset för figurer från Star Wars och Harry Potter verkar tidlöst och för evigt. Av brädspelen har ironiskt nog det under namnet ”Pandemic” sålt bäst senaste året, säger Elena.


Skriv ut  

Produktion

Media Fokus i Västervik AB, Växel: 070-187 20 00, www.mediafokus.se


Texter: Joakim Löwing
Form: Kristina Franzén
Foto: Örjan Karlsson samt arkivbilder 
Annonser: Karin Lindfors

Hela denna produktion är en annons. Med reservation för tryckfel.

Image
Image