Image

Rätt vård snabbare för fler människor

I LINKÖPING ÄR SYNTHETICMR ett växande teknikföretag. Nu har de fått ett internationellt genombrott.
– Vår vision är att skapa ett paradigm- skifte inom medicinsk bilddiagnostik som ger fler människor tillgång till avancerad sjukvård, säger Jonas Hurtig, försäljnings- och marknadschef på SyntheticMR.
Företaget är sprunget ur forskning vid Centrum för medicinsk bildvetenskap och visualisering (CMIV) på Linköpings universitet. SyntheticMR arbetar med vad som populärt kallas magnetröntgen, MR.
– Vi utvecklar metoder och programvara för att köra MR-kameror på ett helt nytt sätt. Enkelt uttryckt kan man säga att vi ersätter flera undersökningar med en, berättar Jonas.
Därmed blir dyrbar utrustning effektivare. Man hinner med fler patienter per tidsenhet och kostnaden per under- sökning minskar, vilket ger fler människor över hela jorden tillgång till diagnosmetoden. Andra fördelar är att vävnadsegenskaper samlas in. Kamerans inställningar kan ändras i efterhand och nya data hämtas ur befintligt material.
I dagsläget fokuserar SyntheticMR på hjärnans sjukdomar. Bland annat används metoden för att undersöka MS-patienter. Tekniken utvecklas hela Rätt vård snabbare för fler människor
– Vårt mål är att ge fler människor tillgång till avancerad sjukvård, säger Jonas Hurtig, försäljnings- och marknadschef på SyntheticMR.
SyntheticMR levererar programvaror till MR-kameror. Därför var det en stor framgång när de 2014 tecknade ett samarbetsavtal med en av de ledande tillverkarna, GE Healthcare. Därefter har samarbeten startat med Siemens och Philips. Idag är tekniken från Linköping kompatibel med ca 65 procent av världens installerade MR-kameror.
SyntheticMR grundades 2007 av Marcel Warntjes och är resultatet av hans forskning vid Linköpings universitet. Idag är företaget börsnoterat och växer snabbt. Utvecklingen är koncentrerad till Linköping med stadens universitet som rekryteringsbas, främst inom teknisk fysik, datavetenskap och medicinsktekniska utbildningar, men även med marknadsinriktning.