Image

Platt organisation bakom en högteknologisk gasell

QAMCOM I LINKÖPING är två ingenjörsföretag i ett, med internationell närvaro och platt organisation där varje anställd har en viktig roll.
– Många vardagliga beslut fattas av utvecklarna själva. De vet vad som är bäst för projektet och bolaget, förklarar Omid Sotoudeh, site manager i Linköping.
I bolaget arbetar totalt 150 ingenjörer, varav ett 40-tal är disputerade, på kontor i Sverige, Nya Zeeland och USA. I Linköping finns 18 personer, alla med minst 15 års erfarenhet av utveckling, och man söker hela tiden efter nya medlemmar till teamet.
Qamcom skiljer sig från liknande bolag genom att drivas av ingenjörer som utvecklar kompletta produkter från ax till limpa. Verksamheten sker i tre bolag med gemensamt kontor. Qamcom Reseach and Technology utvecklar produkter inom automotive, radar och kommunikationssystem. ReQueTech är inriktat på antenner för satellitkommunikation och i 2050 Engineering anställs unga talanger.
– På kontoret i Mjärdevi handlar ett av våra pågående utvecklingsprojekt om satellitkommunikation för tåg och långfärdsbussar. Produkterna utvecklas från grunden av oss, säger Omid som är uppvuxen i Östergötland och har disputerat i rymdteknik.
Ett annat projekt är high end-radar som är tänkt att installeras i plankorsningar mellan järnväg och bil. Systemet ska samtidigt kunna följa 20 mål och identifiera stillastående objekt på rälsen. Det är betydligt säkrare än dagens lösning med magnetslinga.
Ett tredje exempel är trådlösa kommunikationssystem med MESH-teknik och mycket hög kapacitet, med multipla gigabitanslutningar och mikrovågsteknik som backup för hög redundans.
– Qamcom utvecklar spetsteknik som fungerar för alla fordon och människor i alla sorters väder, sammanfattar Omid.
Att strategin är framgångsrik bekräftas av att tidningen Dagens Industri 2018 för femte gången utsåg Qamcom till Gasellföretag. Mer om bolaget finns på qamcom.se.