Stordalen satsar på utbildning för besöksnäringen i Linköping

Image

Petter Stordalen startar hotellutbildning i Linköping. Det borde bli en av landets mest attraktiva yrkesutbildningar. Efter tre år på gymnasiet väntar jobb och en väg in i en av nordens ledande hotellkoncerner.

Bakom utbildningen står hotell­koncernen Nordic Choice, som ägs av
Petter Stordalen, i samarbete med Real­gymnasiet. Resultatet blir en unik lärlingsutbildning som ger både jobb och grundläggande högskolebehörighet.
– Målet är att höja branschens status och säkra tillgången på kompetens, säger Nicolas Facchin, direktör för
Quality Hotel Ekoxen i Linköping.
Utbildningen sker på Ekoxen och hos Nordic Choice-kollegan Quality Hotel The Box.
Två hotell med olika profil är en av förklaringarna till valet av Linköping. Ekoxen är inriktad på bland annat
konferenser, medan The Box är stark
på den privata sidan.
– Två hotell med olika inriktning gör att vi kan erbjuda en utbildning med bredd och möjlighet att individanpassa den, säger Monica Almgren, koncept­utvecklare inom Lärandekoncernen som driver Realgymnasiet.
Yrkesutbildningar har haft svårt att locka elever, bland annat för att föräldrarna oroar sig för att det sker på bekostnad av behörighet till vidare studier. Enligt Petra Comstedt, rektor för Realgymnasiet, är verkligheten den motsatta.
– Inom ramen för utbildningen erbjuder vi behörigheten till högskola, säger hon.
Utbildningen sker till största delen
på de två hotellen, med den teoretiska utbildningen på Realgymnasiet. Sista läsåret är en specialisering utifrån elevens önskemål, men alla får lära sig det mesta inom hotell, i Linköping även att driva ett spa.
– Vi erbjuder även sommarjobb
mellan årskurs två och tre samt garanterat jobb i sex månader efter avklarad utbildning, säger Jacob Corlin, direktör för The Box.
En annan fördom är att dåliga karriär­möjligheter. Även här är verkligheten den motsatta. Nordic Choice driver för närvarande närmare 200 hotell i sex länder och koncernen fortsätter att växa. Senaste tillskottet i Petter Stor­dalens portfölj är researrangören Ving.
– Det finns goda möjlighet att arbeta i andra länder och Nordic Choice satsar hårt på vidareutbildningar, säger Nicolas Facchin.
Nordic Choice driver redan hotell­utbildningar i Stockholm, Göteborg och Lund. Den i Linköping får ett ännu tydligare fokus på lärande i arbete.
För hotellkedjan är satsningen en del i ett ambitiöst kvalitetsarbete, hela vägen från värderingar till gästens upplevelse. Samtidigt får besöksnäringen i Linköping ett tillskott av välutbildade framtida medarbetare. Varje år ska 20 elever examineras.
I Linköping drivs flera gymnasie­utbildningar i samverkan med närings­livet. Det senaste tillskottet vid Real­-
gymnasiet är en utbildning av säkerhets-
tekniker i samarbete med Great Secutity.

Skriv ut   E-post