Prisat som ett av Sveriges bästa konditorier och bagerier

Image

Ett av landets bästa konditorier och bagerier finns sedan 80 år i Linköping. Det heter Lanemo och har två år i rad kommit till final i branschens tävling Årets Företag. Hemligheten är att man håller på traditionerna.

Företaget grundades i november 1939 av konditorn Per Lanemo och hustrun Elsa. Sedan 1948 finns man i nuvarande lokaler i Gottfridsberg. Det är ett klassiskt konditori som bakar allt själva av högklassiga råvaror, vilket uppskattas av en växande skara kunder.
Idag drivs verksamheten av tredje generationen Lanemo, syskonen Anna och Ola. Båda hade tänkt sig andra karriärer. Anna har en forskarutbildning i cellbiologi och Ola läste teknik på universitetet i Linköping.
– Man måste nästan ha en akademisk utbildning för att driva ett familjeföretag, särskilt när det handlar om livsmedel, konstaterar Anna.
Ingen av dem ångrar att de tog över 2011 när andra generationen med syskonen Ulla och Per-Åke ville dra sig
tillbaka. Den nya kompetens som tillfördes företaget har satt tydliga spår.
– När vi startade arbetade fyra personer i produktionen. Nu är det tio och vi har sammanlagt ett 20-tal anställda plus fler under säsong, säger Ola.
Den verkliga högsäsongen är semmel­-
tider. Då köar Linköpingsborna för att köpa hantverksmässigt bakade semlor.
– Det genuina blir viktigare när allt mer flyttar ut på nätet, konstaterar Anna.
Intervjun gjordes vid ett av kafé­borden. När gästen vid bordet intill förstod att Ola och Anna är ägarna själva, ursäktade hon sig och bröt sig in i samtalet.
– Det här är ett fantastiskt konditori. Jag kommer alltid hit när jag besöker Linköping och det händer att jag åker från Norrköping bara för att fika hos er.
Med ett sådant rykte, talar den moderna affärslogiken för att Lanemo borde öppna filialer eller erbjuda affärs­idén som franchise. Mot det talar tre generationers erfarenhet.
– Förr hade Lanemo flera butiker runt om i Linköping. Farfar insåg att
det kostade mer än vad det smakade, säger Anna.
Den unika atmosfären gick inte att flytta på. Sedan dess finns bageri, butik och kafé på samma plats, vid Västra vägen på promenadavstånd från stadskärnan, med väl underhållen inredning från 1950-talet.
2019 firade Lanemo 80-årsjubileum. Det skedde med en jubileumsbok, fylld av minnen och smaskiga recept. På drygt en månad såldes en tredjedel av upplagan och intresset från trogna gäster är fortsatt stort. Såväl för boken, bakverken som för kaféet.

Skriv ut   E-post